De rare dingen die bij migraine horen

Voor mensen met migraine is het herkenbaar. Geen gewone hoofdpijn maar een scala aan verschijnselen waarmee zo’n aanval zich aankondigt. Een paar voorbeelden? Trek in zoute haring en dan weet je dat je de volgende dag een aanval krijgt. IJskoude voeten als de hoofdpijn begint. Raar dromen, de dagen voordat de migraine echt van start gaat. Of sterretjes zien, in je linkeroog, en wel zoveel dat je niets meer kunt zien. De hoofdpijn volgt erna en zit dan alleen in je rechteroog.
Migraine is dus meer dan alleen hoofdpijn. Wat feiten op een rijtje.

  •  Alleen al in Nederland hebben er bijna 4 miljoen mensen last van. Het zit vaak in de familie. En het is niet te genezen. Wel is er pijnbestrijding en zijn er medicijnen om de aanval af te breken en de misselijkheid (waar veel mensen last van hebben) te beperken.
  • Migraine betekent letterlijk ‘halve schedel’. De pijn treedt vaak aan een kant van het hoofd op, vandaar deze naam.
  • Zo’n driekwart van de migrainepatiënten is vrouw en de helft hiervan brengt migraine in verband met de menstruele cyclus. Hormonale invloeden zie je ook aan het feit dat migraine soms stopt of juist verergert rond de overgang.
  • Regelmatig migraine betekent ook een grotere kans op een hersenbloeding
  • Migraine heeft veel invloed op het dagelijks leven. Migraine in de vrije tijd betekent vaak dat sociale contacten lastiger worden. Bij ziek melden op het werk ontstaat vaak onbegrip. “Je blijft toch niet thuis voor een hoofdpijntje?”. Was het maar zo simpel.

Tips om migraine te voorkomen:

  • Bij sommige mensen heeft voeding invloed. Bijvoorbeeld smaakversterkers zoals E621, aspartaam (een kunstmatige zoetstof), sinaasappels, koffie of alcohol. Als u hier een patroon in ontdekt kunt u deze stoffen vermijden.
  • Stress is niet altijd te voorkomen maar voor sommige mensen een belangrijke trigger voor een aanval.
  • Te weinig vochtopname kan een rol spelen. Drink genoeg, vooral water of kruidenthee.
  • Een chiropractor of osteopaat kan bij sommige mensen voor verlichting zorgen. Ook homeopathie werkt en gaat met name in op de bijzondere dingen rond een aanval zoals voedselvoorkeuren en verschijnselen die naast de hoofdpijn optreden.
Heeft u last van migraine? Of commentaar, een suggestie? Laat het mij weten: info@homeopate.nl.

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623