Blaasontsteking

Blaasontsteking of cystitis is een vaak voorkomend probleem bij vrouwen. Zo’n 60% van alle vrouwen loopt in hun leven een ongecompliceerde urineweginfectie op. Dertig procent van deze vrouwen hervallen binnen één jaar. Vrouwen zijn vatbaarder voor urineweg- en blaasontstekingen omdat hun urinebuis veel korter is (3,5 centimeter bij de vrouw tegenover 20- 25 centimeter bij de man). Doordat het urinekanaal tevens zeer dicht bij de anus gelegen is (een algemene bron van bacteriën) kunnen bacteriën makkelijk via de bilnaad het urinekanaal binnendringen. Deze bacteriële invasie kan een acute blaasontsteking veroorzaken, de meest voorkomende urinewegontsteking. Wanneer mannen een blaasinfectie oplopen merken zij daar meestal niet veel van. Bij mannen ouder dan 50 jaar kan dit probleem echter wel tot prostaatklachten leiden. Doordat de blaas niet volledig wordt geleegd, stijgt de kans op infecties. Dit is de reden waarom oudere mannen, die problemen hebben met het ledigen van de blaas, een verhoogde kans hebben op urineweginfecties.

Enkele van de pijnlijke symptomen, die veroorzaakt worden door een urineweginfectie, zijn: de bekende aanhoudende drang tot (kleine beetjes) plassen, een sterke geur van de urine (vaak donkerder gekleurd en mogelijk wat bloed in de urine). Andere vaak voorkomende symptomen zijn: de urine niet goed kunnen ophouden, een pijnlijk gevoel in de onderbuik, een branderig gevoel bij het plassen of een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur.
Vooral bij zwangerschappen is er een verhoogde kans op blaasontsteking (één van de de meest voorkomende complicaties). Een behandeling is hier uitermate belangrijk aangezien de kans bestaat op een vroegtijdige zwangerschapsafbreking. Ook (pre)menopauzale vrouwen zijn gevoeliger voor urineweginfecties. Een daling van de oestrogeenniveaus zorgt ervoor dat de weefsels in het urinewegstelsel dunner worden en daardoor gevoeliger voor infecties.
Wanneer bij patiënten een catheter wordt aangebracht verhoogt de kans op urineweginfecties vaak aanzienlijk. Andere oorzaken kunnen zijn: te weinig drinken; een lichte kneuzing van de urinebuis bij geslachtsgemeenschap; een verminderde weerstand; afkoeling van het onderlichaam; ontstekingen in de schede; verzakking van de baarmoeder en urineblaas en diabetes. Van diabetici is het bijvoorbeeld bekend dat zij gevoeliger zijn voor infecties, met meer kans op serieuze complicaties. Urineweginfecties kunnen een oorzaak zijn voor latere incontinentie.

Hoe ontstaat een blaasonsteking?
Blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de urineblaas en wordt meestal veroorzaakt door colibacteriën uit de endeldarm. E. coli is veruit de meest voorkomende oorzaak (± 80%) van urinewegontstekingen maar ook andere bacteriën kunnen hierbij betrokken zijn. Bij mannen wordt blaas- en urinewegontsteking vaak veroorzaakt door streptococcen.
Urine (afgescheiden door de nieren) bevat vloeistoffen, zouten en afvalproducten en is normaal gesproken steriel maar op de huid rond de uitgang van de urinebuis en rond de anus komen veel bacteriën voor. In normale omstandigheden zorgt een regelmatige urinestroom ervoor dat de urinewegen schoon blijven zodat bacteriën geen kans krijgen om ontstekingen te veroorzaken.

Urinewegontstekingen doen zich relatief veel voor bij vrouwen, ongeacht leeftijd of levensstijl.
Sexuele activiteit schijnt een invloed te hebben bij de activering van de infectie maar wordt zelden overgebracht door de partner. Jonge vrouwen hebben vaak hun eerste urinewegontsteking wanneer zij sexueel actief worden. De bacteriën rond het vaginale gebied komen tijdens de gemeenschap in de urinewegen vanwaar ze verder kunnen migreren en de blaas infecteren. Ook de tere weefsels in het vaginale gebied kunnen geïnfecteerd worden. Persoonlijke hygiëne na de stoelgang speelt eveneens een belangrijke rol in de preventie.

Vooral bij een slechte functie van het immuunsysteem is de kans op een bacteriële infectie vele malen groter. Het gebruik van antibiotica werkt vaak steeds terugkerende blaasontstekingen in de hand. Het gebruik van probiotica of zure melkprodukten die rechtsdraaiend melkzuur bevatten kan hier enig soelaas bieden. Melkzuurbacteriën helpen de schade aan de darmflora herstellen en hebben een stimulerend effect op het immuunsysteem.

Veel leesplezier! voedingsdeskundige Jan Schoeman van De Eekhoorn uit Ederveen

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623