Stress en loslaten

Iets wat je heel erg kan helpen bij het verminderen van mentale stress en het creëren van meer rust en ruimte in je leven is loslaten van wat niet meer bij je past. Je zal dan zien dat vanzelf ruimte ontstaat voor jezelf en misschien wel voor mooie nieuwe dingen in je leven. In dit blogartikel ga ik in op de redenen voor loslaten, waarom dat zo moeilijk is en wat je daarbij kan helpen.

Waarom zou je loslaten?

Mensen zijn niet hun hele leven dezelfde persoon. Vaak denk je dat je iets wat je aantal jaar geleden hebben bedacht of meegemaakt nog steeds moeten uitdragen en vooral meedragen. Stel je dan voor dat je alles wat je denkt, voelt, meemaakt en alles wat je hebt aan dingen en relaties allemaal bij je moet houden. Al die dingen maken je gedurende je leven een stuk zwaarder, starder en minder vrij dan je zou kunnen zijn als mens. Loslaten kan je gelukkig aanleren, want dat is net zo goed een gewoonte als vasthouden. Loslaten kun je doen om de volgende redenen:
  • Iets staat je in de weg om vooruit te komen
  • Zaken kosten je teveel energie, meer dan je ervoor terugkrijgt of het waard vindt
  • Het past niet meer in je leven en je huidige zelfbeeld
  • Je doet dingen enkel voor de buitenwereld en niet voor jezelf
  • Je zit voor je gevoel vast in een situatie
En misschien wel de belangrijkste. Je wilt meer vrijheid, ruimte en creativiteit in je leven. Wat zou voor jou de belangrijkste reden zijn om iets los te laten?

Wat kun je zoal loslaten?

Loslaten kan je op heel veel verschillende thema’s toepassen. Vaak is het eerste wat ons in het oog springt de materiele kant van loslaten. Ben je bijvoorbeeld iemand wiens huis van boven tot beneden volstaat met alles wat je maar tegenkomt in je dagelijks leven, dan kan het enorm veel rust en ruimte scheppen om een aantal voorwerpen weg te doen of weg te geven. Maar denk ook aan wat minder voor de hand liggend is, namelijk gedachten, herinneringen en verwachtingen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje rond de onderstaande thema’s met waar jij je aan vasthoud. Hoe vaker je hier mee bezig bent hoe meer je merkt wat een hoop je ongemerkt vasthoudt.
  • Situaties
  • Relaties met mensen
  • Gedrag
  • Gedachten en emoties
  • Dingen, voorwerpen
  • Herinneringen
  • Verwachtingen
  • • Hobby’s en activiteiten

Hoe werkt dat in je hoofd?

Loslaten wat niet meer past in je leven is eigenlijk een natuurlijk proces wat vanuit je hart ontstaat. Wat houdt je dan meestal tegen? Dat antwoord ligt in je geest. Je ego houdt namelijk heel erg van structuur, controle en overzicht en is doodsbang om dat kwijt te raken. Je ego is heel bang voor:
  • Onzekerheid, controleverlies
  • Gezichtsverlies
  • Verlies van zelfvertrouwen
  • Niet voldoen aan verwachtingen naar de buitenwereld
  • Niet voldoen aan een intern, vaak veeleisend, zelfbeeld
  • En gek genoeg is je denker vaak ook bang voor: rust, ruimte en vrijheid.
Je ego werkt door middel van het controleren van je omgeving. Je ego, moet je maar eens opletten, is eigenlijk nooit stil en geeft een constante stroom aan gedachten en analyses van je waargenomen wereld door. Je denker is nooit in het nu, maar altijd bezig om verleden (herinneringen) aan de toekomst (verwachtingen) te koppelen. Als ik dit, dan dat…. Daardoor ben je constant bezig met het recyclen van dingen die al vaker zijn gebeurd. Of dat nou gedrag, gevoelens, gedachten of relaties zijn. Het ego kan heel veel dingen, maar omdat het nooit in het nu is kan het maar heel slecht ruimte en vrijheid toelaten. Ruimte en vrijheid leiden namelijk tot creativiteit en spontaniteit, iets wat tot enorme zenuwen leidt bij je ego. Kort gezegd, je ego heeft liever een saai leven met dingen die niet meer passen (sleur) dan een vrij en creatief leven wat niet aan de voorkant te voorspellen is.

Hoe werkt dat in je hart?

Zoals al gezegd is loslaten een natuurlijk deel van jezelf net zoals vasthouden dat is. In je natuurlijke staat zijn vasthouden en loslaten in jou in balans, net zoals je denker en je hart in balans zijn. Dat loslaten voor ons zo moeilijk is, is een goeie indicator dat we als samenleving teveel in ons hoofd en te weinig in ons hart leven.
Het hart is oneindig creatief en nieuwsgierig. Het bekijkt iedere situatie alsof hij nieuw is en weet altijd de waarde van die situatie in te zien. Kijk maar naar jonge kinderen, die leven over het algemeen nog echt vanuit hun hart en weten overal het spannende en nieuwe in te zien. Het hart leeft vanuit het nu en gaat een verbinding aan met je hoofd op het moment dat er denkkracht en oplossingen nodig zijn. Stel je hart heeft een idee voor een prachtig initiatief en wil wat het nu doet loslaten om je aan je nieuwe idee te wijden. Je hoofd zegt dan, gezien ervaringen uit het verleden heb ik de verwachting dat dit en dit gaat gebeuren. Prima! Op dat moment zou je kunnen zeggen, bedankt voor de informatie ik houd het in mijn achterhoofd, en ga weer vanuit het hart verder. Maar over het algemeen doen we dat niet en blijven we in ons hoofd hangen. Dat hoofd dat alle wolven en beren op de weg ziet, die allemaal als waar worden aangenomen. We zijn verhuisd van ons hart naar de bovenkamer en durven niet los te laten.
Gelukkig is je hart ook vol liefde voor jouw angsten en proces en oordeelt het niet. Je zal vanuit je hart nooit horen ‘het is wel eens tijd dat je naar me luistert’. Het heeft een zachte stem en zal je, wanneer je er klaar voor bent, altijd weer vertellen wat het wil. Mits je genoeg ruimte hebt in je leven om te luisteren.

Hoe laat ik los?

Wanneer je meer naar je hart gaat luisteren kun je te maken krijgen met interne spanning, een soort van conflict tussen je hart en je hoofd. Je hoofd kan dan proberen om het oude vast te houden, terwijl het tegelijkertijd graait naar iets nieuws om aan vast te klampen. Over het algemeen werkt dit slecht omdat je daarbij het nieuwe al probeert in een bepaalde ‘betrouwbare’ vorm te forceren die eigenlijk pas kan ontstaan wanneer je het ruimte gunt.
Hieronder nog een stappenplan wat je kunt doen als je wilt gaan loslaten. Voor sommige dingen is het besef dat je het onnodig vasthoud al genoeg, voor sommige situaties moet je het proces misschien wel meerdere malen doorlopen.
• Onderzoek. Pak het lijstje erbij van dingen die je kunt loslaten. Bedenk per onderdeel wat je er aan hebt en of het je beperkt in delen van je leven. Bekijk daarin wat ECHT je verantwoordelijkheid is en waar je persoonlijke grenzen liggen. Matcht dat met wat er in de realiteit gebeurt? Kijk hierbij steeds naar wat waar is voor JOU, niet naar sociale normen en waarheden. Als je het loslaten van voorwerpen onderzoekt vraag dan aan jezelf: ‘Maakt dit voorwerp me meer of minder waard?’.
• Voelen. Dit is een lastig onderdeel voor velen van ons. Maar probeer als onderzoekt in de stap hierboven steeds te voelen of je gelukkig, of ongelukkig wordt van een thema. Of dat het je niet uitmaakt. Bedenk dan ook of je gelukkig, of ongelukkig wordt bij voorstellen hoe het zou zijn om er los van te zijn. Als je een thema niet wilt/durft onderzoeken zijn je hoofd en hart waarschijnlijk in conflict en ben je op de juiste plek!
• Steun zoeken. Je kan veel meer aan dan je denkt en je bent niet alleen. Met steun zoeken bedoel ik in eerste instantie bij jezelf of een partij die je onvoorwaardelijk steunt wat je ook doet. Je kunt dit op 100den manieren uitvoeren. Kijk vooral wat bij jou past. Je kunt je voornemens als affirmatie opzeggen (ik maak me los van…..), je kunt je voornemens op papier zetten (bijvoorbeeld naar jezelf schrijven), of als je toekomstig zelf naar je huidige zelf schrijven (hoe ervaar ik de nieuwe vrijheid die ik heb verworven in de toekomst), je kunt bidden of mediteren over een thema.
• Vertrouw op jezelf. Je ego kan gedurende dit proces allemaal onzekerheden oplepelen die het op de plank heeft liggen. Ga hiertegen niet in gevecht, want onzekerheden zijn ook deel van jou. Wat je wel kan doen is de eigenschappen in jezelf benoemen die jou vertrouwen geven in je eigen kunnen. Vind je dit lastig, dan kun je altijd iemand vragen of ze je daarbij helpen.
• Loslaten met liefde. Heb respect voor wat je loslaat en wat zo lang deel van je leven was, want dan toon je respect naar jezelf. Voorwerpen breng je bijvoorbeeld naar een tweedehands winkel of iemand die er wat aan heeft. Zo mogelijk uitpraten van een relatie. Je kan een ritueel maken van afscheid nemen. Bedankt hetgeen dat je bij je hebt gedragen voor wat het je gebracht heeft en geef aan dat je nu de ruimte neemt om nieuwe dingen te ervaren. Door op deze manier los te laten voorkom je dat je daarna met schuld gaat rondlopen.
• En laat dan los. Neem de tijd om te bekijken hoe je je voelt met de nieuwe vrijheid in je leven. Probeer deze niet gelijk met nieuwe dingen vol te maken. Pas regelmatig compassie naar jezelf toe zolang je nog zoekende bent.
Gebruik dit proces wanneer je het gevoel hebt dat je vast zit. De kunst is, begin klein. En wanneer het loslaten niet lukt, ook geen probleem. Loslaten gebeurt wanneer je er aan toe bent.

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Laura Hamelink

Psycho-energetisch therapeut en Natuurcoach