Wandelroutes

Wandelroutes vanuit Lunteren

Wandelroutes
 
In Lunteren kunt u naar hartelust wandelen en fietsen. Lunteren heelf een afwisselende omgeving van boerenlandschappen met mooie vergezichten en uitgestrekte bossen.
Op deze pagina staan alleen de wandelroutes vermeld. De wandelroutes gaan over zowel het platteland als door de bossen.
 
 

Boswandelingen

 
Lunteren beschikt over uitgestrekte bossen, het begin van de Veluwe! Als Lunteraan mag je ook best wel een beetje trots zijn op het Luntersche Buurtbosch. Het bos is door de stichter ervan, notaris J.Th.W. van den Ham (1822-1912), nagelaten aan de Lunterse bevolking.
 
Om het Luntersche Buurtbosch goed te kunnen beheren is er een stichting opgericht. Naast deze stichting zijn er de vrienden van het Luntersch Buurtbosch. Met ongeveer 1250 leden (Vrienden) kan het bos goed onderhouden worden.
 
Zie voor meer informatie de website van www.buurtbosch.nl
 

Het Luntersche Buurtbosch maakt onderdeel uit van het gebied rondom De Goudsberg/Middelpunt van Nederland. Hier zijn in totaal negen wandelroutes uitgezet langs alle mooie en bijzondere plekken in het gebied. De routes variëren in lengte tussen 1,7 en 6,2 kilometer en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden tot een langere wandeling. U kunt ook zelf een route samenstellen met behulp van de knooppunten (vergelijkbaar met het fietsknooppuntensysteem). Wandelen met GPS is ook mogelijk. Meer info en routekaart: https://www.buurtbosch.nl/wandelen
In het voorste gedeelte van het buurtbos, het gebied rond de Eendjesvijver en het Fislerwoud (vanaf het dorp tot aan de Molenweg), mogen honden los lopen. Aan de oostzijde van de Molenweg moeten de honden worden aangelijnd!

 

 

Pinetum gezinswandeling

 
Het pinetum de Dennenhorst is een naaldbomen bostuin van circa 6 hectare in Lunteren. Het is bijzonder omdat er veel grote en bijzondere coniferen in een natuurlijke omgeving staan: Mooie doorkijkjes met combinaties van verschillende groeivormen en schakeringen groen: Het zal uw kijk op coniferen voorgoed veranderen.
 
Bezoek ons
De ingang van het pinetum bevindt zich achter hotel / restaurant de Lunterse Boer, Boslaan 87, 6741 KD Lunteren. Volg de groene paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de zwembadzijde langs de Lunterse Boer. Via de smalle doorgang naast het restaurant komt u bij de ingang.
Vrije wandeling op de paden is toegestaan van zonsopgang tot zonsondergang. Honden zijn echter niet toegestaan in het verband met de aanwezigheid van schapen
 
Gezinswandeling
Zin om met het hele gezin een uurtje te genieten in het Pinetum? U zult dingen ontdekken die u nooit voor mogelijk had gehouden van de wereld van de naaldbomen. Op leuke wijze komen tal van aspecten van naaldbomen aan de orde, die zelfs voor ouders waarschijnlijk nieuw zijn en een andere en verrassende kijk geven op de vaak verafschuwde coniferen. U zal niet de eerste zijn de dit overkomt. De grote variëteit aan naaldbomen, van mammoetboom tot dwergconifeer uit een heksenbezem, het is er allemaal te vinden.
De wandeling duurt circa een uur en de informatie voor de wandeling kun u hier onder downloaden. Het is handig om voor ieder kind een antwoordblad te printen. De wandeling begint bij de ingang van het Pinetum achter de Lunterse Boer. Na afloop kunnen de kinderen het antwoord op de site invoeren om te ontdekken of zij het goed hadden gedaan. De wandeling is met name geschikt voor (groot)ouders met (klein)kinderen op de lagere school die al kunnen lezen. (Groot)ouders wordt wel verzocht er op te letten dat zorgvuldig met het Pinetum wordt omgegaan en dat geen takken en bordjes van de bomen worden gehaald.
 
 
 
 
 

Tegeltableau wandeling

Tegeltableau route
 
Een compleet andere wandeling is een route langs de tegeltableaus welke Lunteren rijk is.
 
Vooral in het centrum van Lunteren zijn deze tegeltableaus te vinden aan gevels van gebouwen.
Vaak heeft het tegeltableau iets te maken met de (vroegere) functie van het woonhuis, winkel of ander gebouw.
 
Langs alle tegeltableaus is een leuke wandelroute uitgezet.
 
Voor uitgebreidere informatie verwijzen we naar de paginas Tegeltableaus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klompenpaden bij Lunteren

 
In de afgelopen jaren zijn diverse klompenpaden aangelegd in Lunteren of de nabije omgeving. Hieronder geven we een overzicht van deze paden en ook nuttige links voor informatie. De wandelkaarten van de klompenpaden zijn te verkrijgen bij de VVV en vaak ook bij het officiele startpunt van de route.

De klompenpaden zijn bewegwijzer met kleine bordjes en/of stickers. Een aantal klompenpaden sluiten op elkaar aan en men kan zo van de ene naar de andere route overstappen.

Voor meer algemene informatie over klompenpaden verwijzen we u graag naar www.klompenpaden.nl

 

Om vanuit hartje Lunteren (toren van Oude Kerk) bij de klompenpaden te komen kunt u gebruikmaken van een handige routebeschrijving opgenomen op deze pagina.

Klompenpad - Meulunterenpad (16km):

Wandelroutes

lengte 16km

Wandelen door de weilanden, langs de beken en de oude akkergronden van Lunteren. Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. U wandelt over kleine zandweggetjes tussen weilanden en langs oude akkers. Het gebied is een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Utrechste heuvelrug.De combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!


Rondwandeling:
het Meulunterenpad (16 km)

Startpunt: Eethuys/hotel De Wormshoef, Dorpstraat 192 te Lunteren

Markering: groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Kortere en langere wandeling: het is mogelijk de route te verkorten of te verlengen, zie hiervoor de kaart. Ook in het veld zijn de verkorting en de verlenging aangegeven.

Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.

Routes combineren: het is mogelijk deze route te combineren met het Doesburgermolenpad en het Nederwoudsepad. 

Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.

Horeca: Hotel de Wormshoef, Dorpsstraat 192, Lunteren (dagelijks geopend, behalve Oudjaar)

Verkooppunten Brochure:
Hotel de Wormshoef, Dorpsstraat 192, Lunteren
VVV Lunteren, Stationsstraat 33, Lunteren

(bron www.klompenpaden.nl)

 

Extra informatie

Dit klompenpad is 18 juni 2008 geopend. Het neemt u mee over de landerijen (de lunterse eng), het middelpunt van nederland, het platteland richting Barneveld en zo via een aantal binnenpaden weer terug naar Lunteren.

Het is ook nog mogelijk om een verlenging te volgen.
Officieel beginpunt bij restaurant De Wormshoef, Dorpsstraat 192 te Lunteren. Circa 1 km richting Barneveld vanuit het centrum van Lunteren.

(Aanbevolen wordt van deze route vooraf een folder te halen bij één van de verkooppunten). Deze folder staat ook hier op het internet

Natuurlijk hebben actieve wandelaars de route al gelopen en de route met GPS vastgelegd. ZIe voor een overzicht van de route en een aantal foto's welke onderweg zijn gemaakt de volgende links:

Ook is de opening van dit klompenpad veelvuldig in het nieuws geweest. Dit omdat dit het 25ste klompenpad in Nederland was.

Zie hiervoor de volgende (kranten)berichten:

 
 

Klompenpad - Nederwoudsepad (14km):

Wandelroutes

lengte 14km

Wandelen door de weilanden, landgoederen en langs delen van de Grebbelinie in de Gelderse Vallei. Ontdek het mooie buitengebied van Lunteren. Wandelen door het agrarisch gebied, over landgoederen, langs boerenerven en beken. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling:
het Nederwoudsepad (14 km)

Startpunt: Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude

Markering: gele markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.

Routes combineren: het is mogelijk deze route met diverse andere Klompenpaden te combineren. De overstappunten zijn aangegeven op de kaart en in het veld.

Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.

Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.

Horeca: Bij startpunt camping de Grebbelinie (in de zomermaanden koffie, thee en frisdrank). Rustpunt Hoeve Klein Sprakelaar aan de Fliertseweg (voor een kopje koffie kunt u aanbellen bij de familie Van Capelleleven van het Thomashuis).

Verkooppunten Brochure:
Restaurant De Dennen Utrechtseweg 34, Renswoude (open dinsdag t/m zondag vanaf 10.30 uur)
Camping de Grebbelinie, Ubbeschoterweg 12, Renswoude
 
 
 
 

Extra informatie

Het Nederwoudse pad ligt iets verder van Lunteren.

Zeker het originele startpunt is op cà 8km afstand. Maar op cà 3km afstand vanaf Lunteren is het klompenpad al te volgen. 

Zorg er wel voor dat u dan vooraf een folder/ routebeschrijving bij de VVV hebt gehaald. Deze folder staat ook hier op het internet. 

Natuurlijk hebben actieve wandelaars de route al gelopen en de route met GPS vastgelegd. ZIe voor een overzicht van de route en een aantal foto's welke onderweg zijn gemaakt de volgende links:

 
 

Klompenpad - het Doesburgermolenpad (8km):

lengte 8km

Ontdek het mooie buitengebied van de Doesburgerbuurt ten noorden van Ede. Wandelen over boerenland, langs een oude wildwal, over de eng en voormalige heide en langs historische plekken van de Doesburgerbuurt. De afwisseling van cultuur en natuur bepaalt hier de sfeer.  Klompen aan, rugzak op en gaan!

folder DoesburgermolenpadRondwandeling: het Doesburgermolenpad (8 km).

Startpunt: Parkeerterrein van Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede.

Openbaar vervoer: Buslijn 5 (Veenendaal-De Klomp) vanaf NS station Ede-Wageningen, halte N224/Veldhuizen (9 minuten lopen).

Markering: roodbruine  markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Route verkorten/verlengen: het Doesburgermolenpad kan verkort worden tot 5 km (start bij Kernhem) of tot 4 km (start vanaf Hotel Belmont). Via het Doesburgermolenpad kan overgestapt worden op het Turfvelderpad of het Meulunterenpad. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering.

Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.

Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.

Honden verboden: Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is aangegeven op de Openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.

Horeca onderweg: Hotel en Congrescentrum 50|50 Belmont, Goorsteeg 66 in Ede, Pannenkoekenboerderij Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede, Restaurant L'Orage, Lunterseweg 44 in Ede, Rustpunt In Goede Aarde, Doesburgermolenweg 8 in Ede en Rustpunt, Meikade 71, Ederveen (overstappunt naar het Turfvelderpad)

Verkooppunten Brochure:
Pannenkoekenboerderij 'Kernhem', Kernhemseweg 3, Ede
Brandrood, Kernhemseweg 6, Ede
Rustpunt In Goede Aarde, Doesburgermolenweg 8, Ede
Hotel en Congrescentrum 50|50 Belmont, Goorsteeg 66, Ede
t' Doesburger Erf, Lunterseweg 82, Ede
De VVV’s in de regio

 
 
 

Klompenpaden in omgeving

 

Ook in de buurtgemeenten van Lunteren zijn een aantal klompenpaden te vinden.

 

Het startpunt van deze klompenpaden ligt toch wel een eindje van Lunteren, maar voor de volledigheid van deze pagina vinden we het belangrijk ook deze paden te vermelden.

 


 

Klompenpad - Beek en bultpad

 

Omgeving Wekerom - lengte 8km Wandelroutes

Wandelen langs beken met verrassend vergezicht over het agrarisch land.
Ontdek het afwisselende landschap van Wekerom. Wandelen langs oude landbouwgronden, grotendeels onderharde paden, over de Wekeromse Bult met prachtig vergezicht over de Gelderse Vallei. Het agrarisch gebied valt hier in alle rust te beleven. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling:
het Beek- en Bultpad (8 km)
Startpunt: Dorpshuis de Kastanjehof, Dorpsplein 10a te Wekerom
Markering: paarse markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.
Brochures: de brochure is verkrijgbaar bij het startpunt van de route, bij Warenhuis Elbertsen, Edenseweg 156, Wekerom en de VVV's in de omgeving.

(bron www.klompenpaden.nl)

 

 

Hieronder een overzicht van de krantenartikelen welke vooral het ontstaan van dit klompenpad beschrijven.


 

Klompenpad - Harscamperpad

Wandelroutes

Omgeving Harskamp - lengte 13km

Wandelen door lanen, langs nieuwe initiatieven op het agrarisch land.
 

 
 
 
 

Ga op ontdekking in de mooie omgeving van Harskamp. Wandelen over zandwegen, langs lanen en oude landbouwgronden en langs opvallende initiatieven in het buitengebied. Het landelijk gebied heeft hier volop afwisseling te bieden. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling:
Het Harscamperpad (13km)
Startpunt: Het Protestants Militair Tehuis, Otterloseweg 12 in Harskamp
Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip.
Brochures: de brochure is verkrijgbaar bij De Vergulde Leeuw, Dorpsstraat 134, Harskamp en de VVV's in de omgeving.

(bron www.klompenpaden.nl)

 

Startpunt: Het Protestants Militair Tehuis, Otterloseweg 12 in Harskamp.

 

 

 

de brochure is verkrijgbaar bij De Vergulde Leeuw, Dorpsstraat 134, Harskamp en de VVV's in de omgeving.

Fotoreportages en een overzicht van de route zijn alweer gepubliseerd op het internet door de eerste wandelaars

Hieronder een uiteenzetting van het ontstaan van dit klompenpad

 

 

 


 

Klompenpaden in ontwikkeling

In de omliggende dorpen van Lunteren wordt er ook volop gewerkt aan nieuw aan te leggen klompenpaden. Hieronder staan een aantal links naar de diverse kranteberichten:

Ederveen

Turfvelderpad (13 km)

Wandelen door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het prachtige buitengebied van Ederveen. Ontdek het mooie buitengebied van Ederveen. Wandelen door weilanden, langs beken en over boerenerven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en cultuur bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Turfvelderpad (13 km)
Startpunt: Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen
Openbaar vervoer: Opstappunt bij station Veenendaal de Klomp (aanlooproute 1,5 km) of buurtbus 505 (deze rijdt tussen Overberg en Wekerom via o.a. Ederveen)
Markering: rode markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Route verkorten: het Turfvelderpad kan verkort worden tot 8 km. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee en wild loopt. Om de dieren niet te verstoren zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip. Dit is ook aangegeven op de openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Brochures: de brochure is verkrijgbaar bij B&B De Doezelaar aan de Goorsteeg 4, bij Horecabedrijf De Zoete Inval aan de Broekermolenweg en de VVV's in de omgeving.

De kaart van het Turfvelderpad volgt zo snel mogelijk. Excuses voor het tijdelijke ongemak!

(bron www.klompenpaden.nl)



 

 

Het 13 kilometerlange Klompenpad gaat door weilanden, langs beken, over dijken en langs akkerranden in het buitengebied van Ederveen. Beleef de bijzondere geschiedenis en geniet van oude boerenerven, de Grebbelinie en het typische slagenlandschap. Het Turfvelderpad is het zesde Klompenpad voor de gemeente Ede en sluit aan op het Nederwoudsepad in de gemeente Ede en Daatselaarsepad in de Utrechtse gemeenten Renswoude en Scherpenzeel.

 

Otterlo

Eeskooterpad (15 km)

Wandelen door boerenland en bos, langs boerenerven, over heide en stuifzand in het prachtig buitengebied van Otterlo

voorkant_EeskooterOntdek het mooie buitengebied van Otterlo. Wandelen door boerenland en langs boerenerven afgewisseld met bos, heide en stuifzand. Het Eeskooterpad brengt u via oude tradities naar nieuwe agrarische initiatieven. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van natuur en landschap bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Rondwandeling: het Eeskooterpad (15 km)
Startpunt: Café-Restaurant De Waldhoorn, Dorpsstraat 2, Otterlo
Markering: groene markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat u de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Route verkorten/verlengen: het Eeskooterpad kan verkort en verlengd worden. Dit staat aangegeven op de kaart in de brochure en in het veld met markering.
Bezienswaardigheden: de nummers op de plattegrond in de brochure verwijzen naar bezienswaardigheden langs de route.
Onverharde paden: niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen. Waterdicht en stevig schoeisel wordt aanbevolen.
Honden verboden: het wandelpad loopt gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee en wild loopt. Om de dieren niet te verstoren zijn honden verboden. We vragen hiervoor uw begrip. Dit is ook aangegeven op de openstellingsborden die u aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Brochures: De brochure van Eeskooterpad is te koop bij de VVV’s in de omgeving en bij café restaurant Waldhoorn.

(bron www.klompenpaden.nl)

 

Naar boven

 

Routebeschrijving

  In onderstaande kaart zijn alle routes naar de diverse wandelroutes aangegeven.

   

  Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met alle verkeer, maar soms moeten auto's een andere route volgen. Klik op de aangegeven route voor meer informatie.

   

  Klik op de speciale symbolen (bestemmingen) voor meer informatie. Hierdoor wordt het ook mogelijk een routebeschrijving te verkrijgen vanuit elk willekeurig adres.

   

  Legenda:
  Route naar klompenpad Meulunterenpad
  Route naar Klompenpad Nederwoudsepad
  Route naar diverse boswandelingen

   
  Grotere kaart weergeven


   

   

  Aanrij-routes:

  Route: Aanrij-route:
  Diverse Wandelroutes

   

  Naar beginpunt diverse wandelroutes:
  • Start toren
  • Volg de weg in zuidelijke richting (ri Ede)
  • Eerste weg links (0,14) , Boslaan
  • Weg vervolgen over spoorbaan
  • Bij begin bossen (0,54) informatiebord aan de rechterhand
  • Begin Lunterse Boer-wandeling links van de weg.
  • Begin Elfbergpad idem (klein geel vierkant bordje met groene driehoek aan één zijde).

  Klompenpad: Meulunterenpad

   

  Naar beginpunt Klompenpad: Meulunterenpad:
  Officieel beginpunt bij hotel/ eethuis De Wormshoef, Dorpsstraat 192 te Lunteren.

  Circa 1 km richting Barneveld vanuit het centrum van Lunteren.
  (Aanbevolen wordt van deze route vooraf een folder te halen bij het plaatselijke VVV)
  Ook is de kaart te verkrijgen bij Hotel/ eethuis De Wormshoef.

  Klompenpad: Nederwoudsepad

   

  Officieel beginpunt: Camping De Nieuwe Beek, Ubbeschoterweg 12 te Renswoude.

  Naar dichtstbijzijnde aansluiting Klompenpad: Nederwoudse pad:
  Dichtstbijzijnde aansluiting vanuit Lunteren: Parkeerplaats bij oprit A30 richting Barneveld.
  Vanaf parkeerplaats terug naar viaduct en rechtsaf onder viaduct door. De weg volgen tot eerste zijweg links (Drieënhuizenweg), afstand vanaf parkeerplaats 750 meter.
  (Aanbevolen wordt van deze route vooraf een folder te halen bij het plaatselijke VVV)


   


  Naar boven
 

Reageren

  Mogelijk dat u na het lezen van deze pagina vragen of opmeringen heeft. Of u heeft zelf een wandelroute welke u gepubliseerd wilt hebben.

  Wij als redactie ontvangen dan graag uw reactie, zodat we de informatie kunnen aanpassen of verbeteren. 

   


   

  Reactie formulier voor Wandelroutes 

  *Uw naam:
  *Adres:
   Postcode:
   Woonplaats:
  *Telefoonnummer:
  *Emailadres:
  *Uw vraag / Opmerking:
     

   

  Naar boven