Nieuws
Het is bij DIO Soap & Spices en bij Vishandel De Lunterse Beek de week van de visolie. Visboer Kees: ”vis en visolie zijn gezond, en daarom hebben wij in onze winkels een leuke actie voor de klant”.
Drogist Adriaan: “Lang hebben we gedacht dat we voorzichtig moeten zijn met vetten, omdat ze zich zouden opslaan in het lichaam. Voor bijv. de gevaarlijke transvetten uit veel snacks en koekjes is dat zo, maar voor visolie geldt dat niet. Visolie bestaat uit de vetzuren EPA en DHA. Deze behoren tot de omega 3-verzuren waarvan steeds weer blijkt dat deze gezond zijn. Het advies van de Gezondheidsraad is daarom ook minimaal 450 mg per dag voor volwassenen. De werkelijke inname in Nederland is bij mannen gemiddeld 103 mg en bij vrouwen 84 mg, veel te weinig dus! Het beste zou zijn om dagelijks, in ieder geval meerdere keren per week, een portie vette vis (zalm, haring, makreel of sardines) te eten. Zelf haal ik regelmatig vette vis bij Kees, maar lang niet iedere dag. Op die andere dagen gebruik ik visoliecapsules omdat het een belangrijke brandstof is voor mijn lijf. Tegen iedereen die net als ik te weinig vette vis eet zou ik willen zeggen: eet wat vaker een lekker visje of neem anders een goede visoliecapsule als aanvulling op uw voeding”.
Week_van_de_Visolie
Visvetzuren hebben we nodig voor de aanmaak van cellen en voor de groei van onze hersenen. Zwangere vrouwen gebruiken daarom visolie voor de hersenontwikkeling van hun kindje. Het leidt tot minder vroeggeboorten, een hoger geboortegewicht, een beter gezichtsvermogen en betere hersenfunctie van het kind. Meer dan 70% van de zwangere vrouwen krijgt echter te weinig visolie binnen. EPA en DHA spelen ook een belangrijke rol in het bestrijden van allerlei ontstekingen en infecties, bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen. Visvetzuren helpen andere overtollige vetten in het lichaam afbreken en dus goed voor een gezond gewicht. Ander onderzoek laat zien dat de kans op bepaalde soorten kanker aanzienlijk kleiner wordt.
Vaak adviseren we visolie bij drukke kinderen, ADHD-ers en ouderen met concentratie- en geheugenproblemen: DHA draagt namelijk bij aan een betere prikkeloverdracht in de hersenen. We kunnen visolie ook toepassen bij droge huid, psoriasis en eczeem, diabetes, darmklachten en ziekte van Crohn. Verder is het goed voor hart en bloedvaten: aderen blijven soepeler en het helpt dichtslibben voorkomen.
Adriaan: “Ik raad mensen bij het gebruik van visoliecapsules wel altijd aan goed te kijken naar de hoeveelheid EPA en DHA per capsule. Goede capsules zijn hoog gedoseerd en zijn goed gezuiverd van zware metalen. Er is veel verschil in kwaliteit!” Kees: “Datzelfde geldt voor vis. Ook daarin heb je veel kwaliteitsverschil. Vis hoort vers te zijn en bevat daarom bij ons geen conserverende bestanddelen”.
In beide winkels hebben we komende week acties rond vis en visolie, zie de advertentie elders in de krant. Voor meer informatie over onderzoek naar visolie: www.visolie-info.nl