Nieuws
Dirigeren, het lijkt zo eenvoudig, maar de praktijk is weerbarstig. Dat ervaren ook de kandidaten van de tv-show Maestro, waarin BN’ers de baton van de een orkestdirigent overnemen. KNA presenteert op vrijdag 12 juli de Lunterse editie van de show op het Nieuwe Erf: Maïs-stro. Met, natuurlijk, Lunterse maestro’s. Onderstaand stellen de kandidaten zich voor.
Bekende_Lunteranen
  
Maarten Vriens
Voor wie KNA al langer volgt, is het een bekend gezicht: Maarten Vriens. Als Lunterse notaris is hij onze beschermheer en in die rol vaak aanwezig bij onze concerten.
“Vroeger heb ik altijd piano gespeeld, tot m’n achttiende ongeveer. Je kent het wel: moeilijke etudes, ingewikkelde klassieke muziek. Daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt. Dat is ook heel anders dan wanneer je bij KNA opgroeit. Als ik bij de Winterconcerten zit, ben ik altijd onder de indruk. Die orkesten, dat samenspel - dat is zo ongrijpbaar.”
 
“Nu kwamen ze met een heel andere vraag: Wil jij ons fanfareorkest niet eens dirigeren? Daar moest ik even over nadenken. Het lijkt me geweldig! Maar het lijkt me ook verschrikkelijk lastig. Ik hoop dat het lukt om het orkest onder controle te houden. Hoe dat moet? Ik heb geen idee, dat is lastig voor te stellen. Kijk, ik kan een notariskantoor managen, maar dat is heel andere koek dan een wat een dirigent doet.
Hoe verdien je als dirigent respect? Ik denk dat ik dat wel nodig ga hebben. En wat ik me ook afvraag: hoe uitbundig moet je eigenlijk zwaaien?
Ik ga me in elk geval goed voorbereiden. Ik ga thuis oefenen met YouTube. En ik ga met m’n kinderen oefenen, die spelen blokfluit. Wie weet luisteren ze dan wel?”
  
Majan van Riessen
“Ik stond op Koningsdag bij Floor gezellig wat te kletsen met een paar KNA leden. Wil jij niet een keer ons fanfareorkest dirigeren? ‘Wat een goeie grap’, dacht ik. Maar nu sta ik hier, op de bok van de dirigent. Heel erg leuk hoor, maar ik dacht écht dat het een grapje was!”
 
“Ik hou enorm van muziek. Mijn moeder was dirigent van een koor, en speelde piano. Ook mijn dochter Karlijn is een bekend gezicht bij KNA. Ik kom graag luisteren naar KNA. Zelf heb ik nooit een instrument leren spelen, maar ik heb, geloof ik, wel een muzikaal gehoor. Van dirigeertechniek heb ik geen idee. Ik heb al vast wat afleveren van Maestro terug gekeken om de kunst af te kijken. Het zou toch wel leuk zijn als iedereen mij volgt hè? Maar ik laat het over mee heen komen.”
“En ja, dan sta ik daar straks. Op het Nieuwe Erf, onder toeziend oog van mijn kinderen en alle bewoners van De Bongerd, waar ik werk. Ik vind het heel erg spannend! Ik wil het graag goed doen. Sterker nog: ik ga natuurlijk voor de winst!”
 
Ariën Ter Rahé
 
De goedlachse voorzitter van de Lunterse middenstand doet ook mee: “Ja, Richard kwam de winkel binnen en vroeg of ik mee wilde doen. Dat leek me wel grappig. Ik dacht: Dat is gewoon even simpel, dat kan ik wel. Een paar dagen later kwam Henk Klomp de zaak binnen en die kon me heel wat anders vertellen. Het is best een serieuze zaak, dat orkest speelt niet zo maar. Maar het maakt me niet uit hoor, ik ben net malle pietje, ik ga het gewoon doen.”
 
“Ik heb net les gehad van de echte dirigent, Erik Kluin. Poeh, dat is me nog wel wat hoor. Ik heb de hele tijd met de handen in de lucht gestaan, ik heb gewoon pijn in m’n schouders. Ik ben nog een beetje krampachtig aan het dirigeren, denk ik. Het helpt ook niet echt dat ik a-muzikaal ben, ik heb niet echt iets met muziek. Maar ik zie het wel.”
“De muziek heb ik net een beetje gehoord bij de repetitie. We moeten allemaal The Second Walz dirigeren. Het maakt me niet uit wat het orkest ondertussen doet hoor, ik blijf gewoon zwaaien. En misschien zwaaien ze nog wel een keer terug!”
  
Jacqueline van Doorn
 
“Een van de fanfareleden overviel me op een feestje met de vraag of ik niet eens wilde dirigeren. Dirigeren? Nou, daar moet ik even over nadenken hoor. Ik had het er thuis met Gert Jan over. Doe dat nou maar, ik ben d’r toch al, want ik moet de boel aan mekaar praten. Nou, dan doen we dat! Alles voor het Lunters belang, zullen we maar zeggen.”
 
“Nu sta ik net even tien minuten bij de repetitie te kijken. Het lood zakt me wel in de schoenen hoor. Waar ben ik aan begonnen? Ik heb nooit een instrument gespeeld. Maar ik hou enorm van muziek. Thuis staat er altijd muziek aan en ik heb jarenlang bij het koor Together gezeten. Ik geniet echt van muziek. Maar ja, nu sta ik hier. Ik zie er de lol wel van in, maar ik wil het ook goed doen. Ik ben wel strijdbaar hoor, haha, ik wil de mannen er in elk geval uitspelen samen met Marian. Ik ga me thuis goed voorbereiden. Veel naar de muziek luisteren, zodat ik de partijen herken. Dan wordt het denk ik al makkelijker. Al bedenk ik me nu dat ik de verschillende muziekinstrumenten dan ook moet leren kennen. Aan de slag dus! We krijgen ook dirigeerles van Erik Kluin, de echte dirigent van KNA. Hij loodst er wel doorheen, toch?”
 
Op vrijdag 12 juli is het moment suprème: de vier deelnemers dirigeren het fanfareorkest, live op het Nieuwe Erf. Het fanfareorkest van KNA Lunteren speelt, vanzelfsprekend, ook onder haar eigen maestro Erik Kluin. Deze maestro jureert ook de vier kandidaten op hun vakmanschap. De beste dirigent wint een gouden baton.