Nieuws

De Lunterse damnacht is van vrijdagnacht op zaterdagmorgen een groot succes geworden. De plaatselijke damclub DES mocht liefst 32 damliefhebbers begroeten.

Na een inspannende strijd wist de uit IJsselstein afkomstige Koos van Amerongen het zo fel begeerde 'Lunterse damvrouwtje 2014' te veroveren.

Koos_van_Amerongen_wint_Lunters_damvrouwtje
Foto : De winnaar van het lunterse vrouwtje Koos van Amerongen uit IJsselstein (links) geflankeerd door DES voorzitter Jaap Heij.

De uittredend kampioen Barnevelder Matthias de Kruif wist in de vierde Lunterse damnacht beslag te leggen op de tweede plaats.

Spannend

De strijd in de hoofdgroep om de eerste plaats was een spannende aangelegenheid. Matthias de Kruijf en Koos van Amerongen gaven elkaar aanvankelijk geen duimbreed toe. De onderlinge duels eindigden twee keer in remise.

De beslissing viel in de 19e ronde waarin De Kruif verrassend onderuit ging tegen DES speler Arwin Lammers. Omdat Van Amerongen wel won nam hij een kleine maar achteraf beslissende voorsprong. Matthias de Kruif leek aangeslagen en moest nog een keer zijn tegenstander feliciteren.

Van Amerongen wist de drie volgende duels wel te winnen. Zijn score van 40 uit 22 wedstrijden was een verbetering van de hoogste score in de voorgaande editie. De Kruif won in 2013 met 39 punten uit 22 duels. De winnaar 2014 (Koos van Amerongen) mocht een mooi geld bedrag en natuurlijk het 'Lunterse Vrouwtje' mee naar huis nemen.

 

Vierde

Maar voordat de winnaar bekend was, waren er menig zweetdruppeltje verspeeld achter het dambord. Klokslag 22.30 uur gaf DES voorzitter Jaap Heij het startschot.

Niet nadat hij op zijn bekende ludieke wijze de dammers, uit Melissant (Zuid-Holland), Alpen aan den Rijn, Bunschoten en de regio Ede, Bennekom Lunteren en Ederveen had verwelkomd.

Toernooiorganisator Jan Heij zorgde ervoor dat het de dammers gedurende de nachtelijke damuurtjes aan niets ontbrak. Een heerlijk buffet hield het op de been.
Ook de verloting, waarin alle deelnemers met één of meerdere prijzen huiswaarts keerden, was een succes.

Hoofdgroep

De hoofdgroep bestond uit 12 dammers (5 hoofdklasse en 7 eerste klasse dammers). Er werd een dubbele ronde afgewerkt zodat er 22 wedstrijden werden gespeeld met een tempo van tien minuten per partij.

In het kielzog van Koos van Amerongen en Matthias de Kruif vochten Gerhard de Kruif en Lunteraan Wijnand Voskuil een verbeten strijd uit om de winst in de eerste klasse.

Na 22 wedstrijden behaalden beide spelers 29 punten uit 22 wedstrijden. Een barrage was na een lange damnacht geen optie meer. Beide spelers deelden sportief maar tevreden het prijzengeld.

Jong

In de tweede klasse wist de jonge talentvolle Lunterse Melanie Voskuil (DES) de sterke concurrentie voor te blijven. De 19 mannelijke deelnemers hadden het nakijken. Tweede werd Bennekommer Willem Stunnenberg.

Voskuil speelde een gedegen toernooi. In de 19 partijen werd slechts eenmaal verloren van de latere nummer twee Willem Stunnenberg. Bert Visbeen (damclub Ernst Nut en Ontspanning uit Melissant) werd verrassend derde.

DES Lunteren sloot met de damnacht een succesvol seizoen 2013/2014 af. De deelnemers overladen de organisatie met complimenten en de volgende lustrum uitgave komt er zeker.

Eindstanden:

Hoofdklasse:

1. Koos van Amerongen 22-40
2. Matthias de Kruijf 22 - 36
3. Arwin Lammers 22 - 24
4. Peter Frans Koops 22-22
5. Evert van de Pol 22-20

 

Eerste klasse:

1. Wijnand Voskuil 22 - 29
2. Gerhard de Graaf 22-29
3. Arno Bos 22-18
4. Jaap Heij 22-17
5. Jur van Ginkel 22 - 15

 

Tweede klasse:

1. Melanie Voskuil 19- 30
2. Willem Stunnenberg 19-29
3. Bert Visbeen 19-26
4. Gerrit van de Zande 19-25
5. Evert van Grondelle 19-23

Bron: Ede stad 30-06-2014