Nieuws

Het is ondertussen alweer zo’n vier jaar geleden dat Jasper is begonnen met het houden van zijn kippen. Zijn keuze is toen gevallen op het ras Brahma in de dwerghoen variant krielkip). Hij fokt dit ras in de buff zwart Columbia kleur.
Waar het eerst nog voor de lol was is inmiddels uitgegroeid tot een echte fokkerij. Inmiddels heeft Jasper eigen broedmachine tot zijn beschikking, waardoor hij soms een ‘overschot’ aan kuikens heeft.

Het is Jaspers doel om kippen te fokken die heel kort bij de rasbeschrijving komen welke in Nederland geldt. Voor tentoonstellingen gelden er een aantal verplichtingen waar je als fokker aan moet voldoen. Je moet lid zijn van een plaatselijke vereniging, waar je dan een fokkerskaart aan kunt vragen bij de landelijke bond( KLN).
Doordat Jasper lid (jeugdlid) is van de Veenendaalse konijnen- en pluimveefokkers vereniging en hierdoor een fokkerskaart heeft kan hij zodoende zijn kippen voorzien van een voetring. Hierdoor staan ze landelijk geregistreerd en mag je de dieren insturen op een tentoonstelling. Dit doet Jasper al enige jaren met mooie resultaten!

Zo ook in de herfstvakantie op de Kernhemshow van de EPV te Ede. Hier stuurt hij al een aantal jaren zijn dieren in. Meedoen aan deze tentoonstelling is een goede concurrentie met jeugdleden onder elkaar.
Op woensdagavond worden de dieren in de aanwezige kooien geplaatst, zodat de keurmeesters op donderdag de keuring uitvoeren en de dieren van predicaten worden voorzien.
Vrijdagavond ging Jasper nieuwsgierig naar de show, om te kijken hoe zijn kippen het er vanaf hadden gebracht. Tot zijn grote verbazing zat zijn ‘hen’ niet meer in de kooi waarin hij haar op woensdagavond had geplaatst (???)
Gelukkig hing er een kaartje boven de kooi waarop stond: - Ik behoor tot de prijswinnaars van deze Kernhemshow en bevind me nu in de eregalerij -
De schrik verdween en gelijk ging Jasper op zoek naar deze eregalerij! Daar aangekomen zag hij zijn’hen’ met daarboven een groot rozet met oorkonde met daarop: - Kampioen van de jeugd over de show bij de dwerghoenders -.

Dit was totaal niet verwacht. Zeker omdat de concurrentie onder jeugdleden op deze show altijd groot is. Daarom is het een prestatie van formaat!
Ook kreeg Jasper nog een mooie beker uitgereikt die ook behoorde bij de winnende ‘hen.’