Nieuws
 Edelherten zijn overwegend schuwe dieren die vooral rust en ruimte nodig hebben. Zij vinden die rust en ruimte alleen nog op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. Men moet de juiste plekken weten, en heel veel geduld hebben.
BRONSTTOCHTEN__Natuurcentrum_Veluwe
De periode september/oktober is een indrukwekkende tijd in de natuur. De mannetjesherten doen in deze tijd veel moeite om indruk te maken op de hinden en op hun rivalen. Ook gaat de bronsttijd gepaard met veel imponeer- en dreiggedrag. Het burlen van de mannetjesherten galmt door de bossen. Om het bezit van hinden kan soms fel gevochten worden.
Een grote kans om dit alles te zien is er vanaf de wildkansel De Hindekamp, op circa twee kilometer afstand van het Natuurcentrum.
De kansel biedt ruimte aan 40 personen en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Vanaf de rand van het bos voert een ‘fluisterpad’ naar de ingang van de kansel.
De excursies naar de wildkansel duren tot de schemering. Er wordt gestart met een videofilm. Na afloop van de film gaan de deelnemers onder begeleiding van de boswachter per fiets naar de wildkansel.
BRONSTTOCHTEN__Natuurcentrum_Veluwe_1
Wanneer liefhebbers aan een tocht willen deelnemen wordt men verzocht om de kleding aan te passen, d.w.z. géén lichte kleding te dragen en verdient het aanbeveling om een verrekijker mee te nemen. De tochten zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.
Stichting Natuurcentrum Veluwe organiseert in september en oktober dagelijks bronsttochten op de volgende data :
vrijdag 2 september, zaterdag 3 september, zondag 4 september, maandag 5 september, dinsdag 6 september, woensdag 7 september, donderdag 8 september, vrijdag 9 september, zaterdag 10 september, zondag 11 september, maandag 12 september, dinsdag 13 september, woensdag 14 september, donderdag 15 september, vrijdag 16 september, zaterdag17 september, zondag 18 september, maandag 19 september, dinsdag 20 september, woensdag 21 september, donderdag 22 september, vrijdag 23 september, zaterdag 24 september, zondag 25 september, maandag 26 september, dinsdag 27 september, woensdag 28 september, donderdag 29 september, vrijdag 30 september, zaterdag 1 oktober, zondag 2 oktober, maandag 3 oktober, dinsdag 4 oktober, woensdag 5 oktober, donderdag 6 oktober.
Aanvang:
2 t/m 3 september: 18:00 uur
4 t/m 10 september: 17:15 uur
11 september t/m 24 september: 17:00 uur
25 september t/m 2 oktober: 16:30 uur
3, 4 oktober: 16:00 uur
5, 6 oktober: 15:30 uur
Deelnemers worden verzocht een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn.
Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a in Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede). De kosten van deze excursie zijn inclusief film en gebruik fiets, € 7,00 p.p. voor volwassenen en € 5,00 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar.