Nieuws
In de avond van 12 februari, in het Lunterse bos, werden 8 frislingen geboren. Helaas had de zeug hiervoor een ongelukkige plek uitgekozen, op een steenworp afstand van een nieuw te bouwen huis. Toen iemand de volgende ochtend iets te dichtbij de 'ketel' kwam, schoot moeders ervandoor, de frislingen achterlatend. Dit is normaal en natuurlijk gedrag.
Vanwege de onrust in de buurt kwam het zwijn ook niet terug, en toen ik rond het middaguur kwam kijken, lag één frisling dood in de ketel. De rest van de biggetjes lag lekker op elkaar gepakt bij elkaar. Nadat ik er voorzichtig een aantal beelden van gemaakt had, heb ik weer afstand genomen.
Hopelijk gaat de rest van de zwijntjes het alsnog redden, maar de nachten zijn koud, dus dat is maar zeer de vraag, als moeders niet snel genoeg terug komt.
Jonge_zwijnen_gespot_in_het_Lunterse_bos
Foto Mark van veldhuizen
 
Na de droogte van vorig jaar, zijn er erg veel eikels gevallen, en tot nu toe hebben we alles behalve een strenge winter. Dit zijn ingrediënten voor een sterke aanwas, en er wordt dan ook een flinke geboortegolf verwacht bij de wilde zwijnen.