Nieuws

Begin 2015 is het zover. Dan verhuist Houtzagerij Pluim van haar huidige locatie aan de Zandingsweg naar de Apeldoornseweg. Een lang en diep gekoesterde wens van de familie gaat hiermee in vervulling. Op de vrijkomende kavel bouwt het Harderwijkse NCB 27 woningen, waarmee ook gemeente Otterlo weer aan nieuwe woonwensen tegemoet kan komen.

Grote_belangstelling_voor_woningen_locatie_Houtzagerij_1
de woningbouwlocatie was jaren het houtzagerij van Pluim gevestigd.

Sake Smid, directeur van NCB Projectrealisatie, is daar natuurlijk blij mee. Letterlijk zelfs, want de Houtzagerij laat een karakteristieke 'eng' achter. De eng - een verhoogde wal, die in de loop der tijd bebost raakte en die in feite grenst aan de uitlopers van Nationaal Park De Hoge Veluwe - biedt een beschutte en veilige woonomgeving.

Nieuwbouwproject De Houtwal zal bestaan uit 19 eengezinswoningen en 8 twee-onder-één-kapwoningen. Gek genoeg is nog niet helemaal zeker of dat er 27 worden.

Smid: ,,Dat hangt ervan af wat de wensen zijn. We luisteren goed naar de markt. Geen woning zal hetzelfde zijn. Anno nu bepaalt een koper dat zelf. Standaard kan deze al kiezen uit een waslijst aan inrichtings- en uitbouwvarianten. Maar wij gaan daarin een stap verder. Neemt de aspirant-koper een optie, dan schuift een binnenhuisarchitect aan, om in een 'inspiratiegesprek' het huis de laatste details mee te geven. Hoe we met de kopers hun huis een individueel gezicht geven, zetten we daarmee zwart-op-wit."

Diepgeworteld

Ook Jan Pluim, directeur van de gelijknamige houtzagerij is blij met alle ontwikkelingen. Nu zijn bedrijf verhuist, kan hij doorgroeien: ,,Vanaf 1970 bood de Zandingsweg ons een rustiek onderkomen. Daarvoor waren we een boerenbedrijf en maakten we hokken voor de kalverenindustrie."

Nu runt Jan samen met zijn broer Arie de zaak. Negen jaar geleden verhuisde de familie Pluim naar de Apeldoornseweg: ,,Nu het bedrijf ook die kant op komt, hebben wij weer de ruimte. Sinds jaar en dag zijn we omzoomd door woningen. Ons bedrijf kon niet meer ademen. Het werd te groot en te veel. Wij zijn uit ons jasje gegroeid, zo simpel is het."
 

Grote_belangstelling_voor_woningen_locatie_Houtzagerij-2
Zo zal woningbouwproject De Houtwal er straks uitzien.

Erin hakken

Dat dit een dossier was met de nodige jaarringen, is een publiek geheim. Bijna hadden de partijen er het bijltje bij neer gegooid. Totdat NCB samen met de firma Schoonderbeek de zaak eens met een frisse bekeek. Juridisch en procedureel werd zes jaar aan dossiers doorgeakkerd. Dat bood perspectief aan alle kanten. Verantwoordelijk wethouder Kremers en zijn ambtenaren pikten deze signalen op en zagen dat zowel de portefeuilles ruimtelijk ordening, huisvesting als economische zaken hier direct baat bij zouden hebben. Vanaf dat moment werd er stevig doorgehakt, zodat deze 'wensverhuizing' kon worden gerealiseerd.


40 ton hout

,,Dit wordt voor ons en voor Otterlo een enorme verbetering," stelt Jan. ,,Er hoeven straks geen vrachtwagens met veertig ton hout meer door de smalle straatjes in de dorpskern. Aan de Apeldoornseweg 212 gaat de af- en aanvoer allemaal veel makkelijker. Voor Otterlo komt dat de veiligheid ten goede. En laten we wel wezen, het dorp wacht al jaren op nieuwe woningen."

En dát blijkt. Deze zomer werden voorzichtig twee brochures uitgezet met klinkende namen als 'Esdoorn' en 'Beuk' voor de 19 eengezinswoningen en 'Eik' voor de 8 twee-onder-één-kappers.

De Edese makelaar Van de Bunt beleefde ouderwetse tijden. De verkoop is nog niet eens officieel begonnen, toch is voor 21 woningen al serieuze belangstelling.

Smid: ,,Ik denk dat met name de passende bouwstijl en het verkeersluwe hofje dat we gecreëerd hebben, aanspreekt. Hiervoor bedachten we een zogenaamd 'postbodepad' en slimme parkeeropties, waardoor er meer groen is en minder blik. Leuk ook is
dat iedere koper - van het gezin, de thuiswerker, de tweeverdiener of actieve senior - voor zijn of haar levensstijl een woning kan laten ontwerpen."


Start verkoop

Vrijdag 10 oktober van 16.00 tot 19.30 uur in 't Witte Hoes in Otterlo zetten Smid en zijn mensen de deuren open. Dan start namelijk de verkoop van de woningen officieel. De verwachting is dat dit jaar het vergunningentraject rondkomt. De verhuizing van de houtzagerij is voorzien voor eerste helft volgend jaar. Daarna volgt de sloop en het grondwerk, waarna vanaf
september de bouw van de woningen kan beginnen.

Bron: Ed stad 18-09-2014