Nieuws
Nog niet eens zo heel lang geleden verliepen de meeste uitvaarten eigenlijk hetzelfde. Je kon de dag als het ware uittekenen. Maar met het veranderen van de samenleving verandert ook onze uitvaart-cultuur. Uitvaarten sluiten aan bij wie de persoon echt was. Ook in ons vak betekent dat een enorme omwenteling.
 
Bijzondere locaties
Samen met de nabestaanden gaan we soms op zoek naar bijzondere locaties. Hield iemand er een bourgondische leefstijl op na? Dan kijken we hoe we de dag gastronomisch kunnen invullen. Was de persoon een echte muziekliefhebber? Dan proberen we dat terug te laten komen tijdens de uit-vaart. De toevoeging van muzikanten geeft de uitvaart een heel bijzonder tintje. Zijn er (kleine) kinderen in de omgeving? Dan kunnen we kijken of we de kist kunnen voorzien van tekeningen.
 
Intieme uitvaart
Een persoonlijke uitvaart kan ook betekenen dat de plechtigheid juist is ontdaan van allerlei ‘plicht-plegingen’. We zien ook steeds vaker dat mensen kiezen voor een intieme uitvaart. Onlangs nog hadden we een kleine bijeenkomst in ons uitvaartcentrum. De kist van de overledene stond in het midden, werd omringd door familieleden en vrienden die gezamenlijk herinneringen ophaalden. Ze hieven het glas, één van de aanwezigen las een gedicht voor en alle aanwezigen vormden een ere-haag toen de overledene naar zijn laatste rustplaats werd gebracht. Alles verliep zó natuurlijk, zó puur en ongedwongen. Maar -misschien nog wel het belangrijkst-: het klopte met de wensen van de overledene en de familie. In onze optiek is dát de essentie van een bijzondere uitvaart.
 
Bettine van der Laan
Uitvaartverzorger Monuta Hofrust
 
Monuta Hofrust
Edeseweg 46a
6721 JX Bennekom
0318 – 414620