Nieuws
In de Lunterse krant van 19-1-2019 stond al een artikel over de Japanse Duizendknoop. De Japanse DuizendKnoop (JDK) is een invasieve exoot die heel snel op veel plekken in Nederland aan het groeien is. Deze plant is oorspronkelijk als sierplant geïntroduceerd in de jaren 70, maar daarna via composthopen, grondbanken en afvaldumpingen in het bos in onze natuur gekomen.
 
De JDK bezit de nare eigenschap dat het oersterk is, beton, asfalt en funderingen worden er door ontzet en gaan kapot. Daarnaast kan de plant tot wel 60 cm per dag in de zomer groeien, heeft het in Europa geen dieren die de plant eten en hij is door mensen ook nauwelijks te bestrijden. In Engeland zijn hele grote geïnfecteerde gebieden ontstaan, met enorme waardedalingen van de huizen als gevolg doordat deze plant niet op tijd bestreden was. Het is dus zaak om de plant tijdig te bestrijden.
 
Als je de plant maait groeit de plant ondergronds alleen maar harder. Afgraven moet tot minimaal 50 cm, en ook dat bied geen garanties. De enige werkbare methode is momenteel de plant in september maaien, en via de nog staande afgemaaide stengels het uiterste giftige Glyfosfaat (ook wel roundup genoemd) te injecteren. Door de injectie van een druppel per stengel hebben de grond en de insecten in de buurt geen besmettingsgevaar. Dit gebeurd in september, dan gaat de plant in winterslaap en trekt het al zijn voedingsstoffen uit het gedeelte bovengronds. Op deze manier wordt het gif echt in de wortels gezogen. Deze methode moet 5 jaar achter elkaar herhaald worden, dan pas zie je echt resultaat van de bestrijding
 
Ook in Lunteren zijn er een aantal besmettingshaarden van deze plant te vinden, bij particulieren, op gemeentegrond, maar ook in ons eigen Luntersche Buurtbosch.
 
In de gemeenteraad is op donderdag 17-1 het aanvalsplan tegen de JDK van de gemeente besproken en goedgekeurd. Er komt een campagne om inwoners van onze gemeente te helpen en voor te lichten hoe deze plant te bestrijden is. ook aannemers en hoveniers krijgen richtlijnen hoe ze met deze besmette grond moeten omgaan. Daarnaast is geld gereserveerd om op gemeentegrond en bij particulieren deze methode van bestrijding toe te passen. Namens het CDA heeft Anne-Jan Telgen meerdere keren aangegeven dat er door de gemeente met het Lunters Buurtbosch afspraken gemaakt moeten worden over de bestrijding van de JDK. Daar komt de plant jammer genoeg heel veel voor. De bestrijding hiervan is heel kostbaar, maar ook noodzakelijk. Binnenkort volgt er meer informatie van de gemeente gericht aan inwoners die deze plant op hun terrein hebben staan.