Nieuws
Maandagavond 12 december belegt ‘Astra Alteria’ weer een gezellige en leerzame ‘Science Café-avond’ bij ‘Red’s Tapas Grill & Bar’, Museumplein 3 Ede.
Vanaf 19.30 uur is er inloop en om 20.00 uur zal ir. Joris van Heijningen van het ‘NIKHEF’, het Instituut voor Fundamenteel Onderzoek aan de Materie, zijn presentatie beginnen over waargenomen zwaartekrachtgoven.
Absoluut_spectaculair_nieuws 
Sinds Einstein zijn beroemde Algemene Relativiteitstheorie in 1915 publiceerde waren er nog nooit de door hem voorspelde zwaartekrachtgolven waargenomen. Mede dankzij het onderzoek van het ‘NIKHEF’ in Amsterdam kon op 11 februari 2016, dus ruim 100 jaar na Einstein’s publicatie definitief bevestigd worden dat zijn theorie waar bleek te zijn.
 
Alles wat we weten van het heelal, weten we door metingen met elektromagnetische straling, zoals Röntgenstralen, zichtbaar licht of radiogolven. Het kunnen meten van zwaartekrachtsgolven opent een nieuwe manier om het heelal waar te nemen en ontsluit geheimen over het vroege heelal en die van zwarte gaten en neutronen sterren.
In de presentatie wordt gekeken naar hoe deze golven gemeten worden op aarde en wat voor problemen er komen kijken bij de meting zelf.
Ir. Joris van Heijningen doet onderzoek bij het ‘NIKHEF’ te Amsterdam in de Gravitational Physics Group van prof. dr. Jo van den Brand.
 
Toegang voor leden van ‘Astra Alteria’ is gratis. Voor niet-leden kost deze bijzondere avond slechts € 6,-. Parkeren is mogelijk onder supermarkt Hoogvliet, De Halte 269.