Nieuws
 In samenwerking met de Eindhovense huiskamergalerie Canuit heeft Museum Oud Lunteren voor een nieuwe expositie royaal over de grenzen gekeken: Inuit Art, ‘Mythen in IJs’. De tentoonstelling wordt vrijdag 29 januari geopend door dr. Cunera Buijs, cultureel antropoloog en conservator van het Museum voor Volkenkunde in Leiden.
noordpoolkunst
De hedendaagse kunst van de Inuit uit Canada (voorheen: eskimo’s) is fris en modern, weet galeriehouder en gepassioneerd collectioneur Karel Stevens. Hij verzamelt en verkoopt al 25 jaar authentieke kunst van de Noordpool, zoals hij het zelf noemt.
Van grote, gedetailleerde sculpturen tot fijne, gedetailleerde beeldhouwwerkjes. Afgewisseld met intrigerende, mysterieuze transformaties van mens en dier. Gemaakt in prachtige tinten serpentijn (groen en bruin) en speksteen (van wit tot grijs en groen). De beelden worden gecomplementeerd door kleurrijk en krachtig grafisch werk. De directe reflectie van cultuur én natuur uit het poolgebied is een van de aspecten die deze kunst zo aantrekkelijk maakt. Daarnaast de eenvoud, het haast primitieve van de sculpturen. Ook bijzonder is dat deze kunstvorm amper 60 jaar oud is. Pikant is verder de mengvorm van traditionele Inuit-kunst met moderne kunst. “Jonge, alweer derde-generatiekunstenaars tonen in hun werk respect voor hun eigen cultuur. Laten daarin de roots en trots zien”, verklaart Stevens.
Op de tentoonstelling valt het materiaalgebruik op. Canada veel meer steen, Groenland meer gewei. Ook de thematiek is anders. Canada veel dieren, jachtscènes en transformaties. Groenland meer tupilaks of wraakbeeldjes. Canada grafisch georiënteerd, Groenland aanzienlijk minder.
Beleef ‘Mythen’ in IJs’ en word meegevoerd door de oerkracht van het beeld. En ervaar de passie die de kunstenaars in hun werk uitdrukken. De expositie wordt 29 januari om 16.30 uur geopend in Partycentrum Floor, Dorpsstraat 36, en is te zien tot 30 april 2016. Openingstijden dinsdag tot en met zaterdag, 13.30 tot 16.30 uur. Voor meer info: www.oudlunteren.n