Nieuws
Liefhebbers van de toverlantaarn moeten zich haasten. De expositie in Museum Lunteren gaat zijn laatste week in! Zaterdag 20 mei is de allerlaatste mogelijkheid om een groot deel van de bijzondere verzameling van Paul van den Heuvel uit Ermelo te komen bewonderen. Ruim duizend bezoekers gingen u vóór!
 
Een toverlantaarn is een apparaat waarmee doorzichtige afbeeldingen geprojecteerd kunnen worden op een wand of scherm. Het is dus eigenlijk de voorloper van de dia- en filmprojector en, actueler, van powerpoint. De tentoonstelling bestaat behalve uit Europese ook uit enkele Amerikaanse modellen. De Europese toverlantaarn kent een Engelse, Duitse en Franse variant. De Engelse lantaarns zijn vaak zeer gedegen en veelal gemaakt van mahoniehout. Speelgoedfabrikanten in Duitsland maakten de toverlantaarn geschikt voor het dagelijks gebruik door het toepassen van goedkoop materiaal zoals blik. De Franse versie kenmerkt zich door zijn fraaie en sierlijke vormgeving.
 
Om zijn collectie uit te breiden, bezoekt de inmiddels gepensioneerde Paul nog regelmatig (rommel)markten en beurzen in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij ook meer aandacht gaan besteden aan het opknappen dan wel restaureren van toverlantaarns. De exemplaren in zijn verzameling komen uit alle windstreken en kennen een grote, vaak verrassende diversiteit.
 
Museum Lunteren vindt u aan de Dorpsstraat 55 en is behalve op zondag en maandag elke werkdag geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Voor informatie: www.oudlunteren.nl