Nieuws
Vrijdagmiddag 28 juni werd de tentoonstelling ‘Jan Kruis – een creatieve duizendpoot’ geopend. Hiermee heeft het Museum Lunteren werden van zijn beste kant laten zien. De expositie toont de veelzijdigheid van deze bescheiden kunstenaar die met name bekend werd van de strip ‘Jan, Jans en de kinderen’. Inmiddels is het 62e stripalbum uitgekomen.
 
Jan_Kruis_expositie_geopend 
Deze veelzijdigheid van jan Kruis kwam natuurlijk en nadrukkelijk voorbij in zaal Floor waar het officiële gedeelte plaatsvond. Onder de gasten bevond zich ook dochter Leotine Kruis die model heeft gestaan voor de stripdochter Karlijn.
Enkele zinsneden uit haar, geëmotioneerde toespraak: “Vader was altijd thuis en wij keken mee over zijn schouder. We hadden paarden, hond en een kat en al die dieren op de boerderij kwamen terug in de strip. De humor van hem zal ons bijblijven.”
Humor die ook veelvuldig terug te vinden is op de expositie in Museum Lunteren.
Kenmerkend voor Jan Kruis was zijn benaderbaarheid. Hij maakte een praatje met iedereen die hem aansprak en je kon altijd met hem op de foto. Hieruit haalde Jan Kruis het materiaal voor zijn werk.
Een veel omvattend oeuvre van portretten, reclamewerk, tekeningen en noem het eigenlijk maar op! Op de expositie ook de eerste schetsjes op een grootboekvel van zijn vader.
Tijdens de opening werd het gezegd, in het Museum Lunteren het bewijs, Jan Kruis is een onderdeel van het Nederlandse cultuurgoed!