Nieuws
Hoe het initiatief van een paar nieuwsgierige vriendinnen leidden tot een (landelijke ) succesformule. Of te wel het succes van tien jaar het Fielecepeepad.
Nieuwsgierig waren ze, maar vooral betrokken met de omgeving, Jenny, Hennie en Truida. Zij waren de initiatiefneemsters van het eerste uur. Laten zien hoe mooi en verrassend de Gelderse Vallei en Veluwe kan zijn, dat was en is het uitgangspunt. Waar het Fielecepeepad mee scoort zijn de rustpunten. Deze zijn veelal bij hobbyisten die hun verzameling laten zien, of gebruiksgoederen uit vervlogen tijd tonen. Kortom rustpunten waar je de tijd vergeet.
 
Meteen vanaf de start in 2005 was het Fielecepeepad een succes. Mede doordat de initiatiefnemers de Lunterse Krant inschakelden. “En die komt bij iedereen in de bus. Dus was het Fielecepeepad meteen bekend. Er komen nog steeds mensen die een berichtje over de fietsroutes hebben uitgeknipt. Of dat bij ons was?” Jenny Methorst kan er steeds heerlijk over vertellen.
Wat de vriendinnen ook in het tweede jaar voor elkaar kregen dat zij het landelijke dagblad ‘Trouw’ haalden. Bijna pagina groot werd daar het initiatief uit de doeken gedaan.
Toen kon het niet anders of dat (bijna) geheel Nederland Lunteren wist te vinden. “Dat was echt een stunt. Op een gegeven moment werden er gebeld. Trui en Hennie wezen meteen naar mij. Ik moest het woord maar doen.” En dan lachend: “O …, dat zijn zulke scheiters!”
Marianne_neemt_het_over_van_Jenny 
Door de jaren heen was het Fielecepeepad een niet meer weg te denken fietsroute. Elk jaar werd deze nagefietst voor aanpassingen en het inpassen van nieuwe rustpunten. Deze zijn te herkennen aan een ‘echte’ Fielecepee aan de weg. Jenny: “Je moet zorgen dat alles klopt. Want anders wordt het een zootje en komen de mensen niet meer. Elk jaar, ook dit jaar, is de route gefietst om te kijken of er geen wijzigingen zijn opgetreden. Ook luisteren we naar de fietsers van wat eventueel beter zou kunnen.”
 
Echter aan alles komt een einde, zo ook aan de betrokkenheid van Jenny. Dit jaar heeft zij het stokje overgegeven aan haar overbuurvrouw Marianne Mastenbroek (Lunterseweg 82, landwinkeltje ’t Doeburger Erf).
Bij Marianne is met ingang van 2 juni het startpunt. Gemakkelijk bereikbaar (aan de weg wordt de nieuwe start duidelijk aangegeven) en op het terrein is voldoende parkeerruimte.
Een tweede startpunt voor het Fielecepeepad is Snackpoint ’t Trefpunt (Hoofdweg 148, Ederveen) is een tweede opstapplaats voor een mooie en verrassende fietstocht door de omgeving.
 
Met het succes van het Fielecepeepad werden nieuwe fietsroutes geboren. Elk met een eigen karakter en op dezelfde basis als die van het Fielecepeepad. Ook allemaal z’n 25 tot 35 km. lang en elk jaar aangepast en hier en daar vernieuwd.
Inmiddels zijn het er zes.
De nieuwste loot aan de (fiets)boom is ‘Slappe Trap Route’. Deze start bij ’t Doesburgererf en bij Klein Sprakelaar (Schansweg 9 Lunteren) nabij het gerestaureerde deel van de Grebbelinie tussen Lunteren en Renswoude.
Deze route gaat door het achterland van Lunteren richting de omgeving van Veenendaal.
Met de is ‘Slappe Trap Route’ is de cirkel aan routes rondom Lunteren compleet.
 
 
 
 
 
Van Hot naar Her
Dit is een fietsroute rondom het Nederwoud (Lunteren), Scherpenzeel en Achterveld. Het is een route welke gaat door de bossen en landerijen rondom Nederwoud (Lunteren), Scherpenzeel en Achterveld. De afstand is zo’n 36 km.
 
Startplaats is hier bij boerderij Klein Sprakelaar aan Schansweg 9 (achter het Nederwoud), tel. 0318-573679. Ook bij Museum De Oude Schuur aan de Schoonderbeekweg 9 in De Glind (tel. 0342-451287) kan met van start gaan.
 
Boerenlandroute
Door het landelijke gebied tussen Lunteren en Barneveld. Het is een route die diverse onverwachte kijkjes geeft aan dit gebied. Een bijzonder punt in deze route is de vistrap in de Barneveldse Beek. Ook het Pluimveemuseum in Barneveld is in deze route opgenomen. De afstand is om en de nabij 38 km.
 
De startplaatsen zijn: ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362) en Boerderij Klein Sprakelaar (Schansweg 8, Lunteren, tel. 0318 – 573679).
 
‘t Fielecepeepad
Met deze route begon het allemaal. Inmiddels is deze route diverse malen aangepast, zodat elkaar wel weer iets nieuws te zien of te beleven viel. De route gaat in de richting van Ederveen en Renswoude en men heeft ongeveer 34 km. Voor de boeg.
 
De startplaatsen zijn: ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362), Snackpoint’t Trefpunt aan de Hoofdweg 148 te Ederveen (tel. 0318- 571809) en Boerderij Klein Sprakelaar (Schansweg 8, Lunteren, tel. 0318 – 573679).
 
De Kromme Route
Dit is een mooie landelijke fietsroute langs de rand van Ede en vervolgens langs het Valleikanaal. Door het Binnenveld bij Bennekom wordt ook de rand van Veenendaal aangedaan. Ook op deze route weer de nodige bezienswaardigheden en sfeervolle doorkijkjes. Geniet van eens van de rust van de omgeving van het Valleikanaal.
 
Startplaats en eindpunt van deze route is ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362). De te fietsen afstand is om en nabij de 42 km.
 
Wald-Knor-Route
De Wald-Knor-route is een fietsroute tussen Lunteren, Wekerom, De Valk en Otterlo. Wil men een gezellige dag fietsen met familie, vrienden of alleen, dan is deze fietstocht zeker aan te bevelen. Op de route kom je zoveel tegen, dat het tijd kost om overal even rond te kijken en vooral te genieten. Onder meer is er een prachtig uitzichtpunt opgenomen in deze route. De route is 40 km lang.
 
Er kan gestart worden bij ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362), of Café Restaurant de Waldhoorn in Otterlo aan de Dorpsstraat 2 tel. 0318-484460 (deze is geopend vanaf 10.00 uur).
 
Puur Natuur Route
Dit is nieuwste route. Waar het begon met ’t Fielecepeepad, eindigt (voorlopig) met deze route door de prachtige natuurgebieden van de Veluwe rondom Ede. Ooit weleens bij de Kreelseplas en de Plas van Gent geweest? Of weet u van het Natuurvriendenhuis Bosbeek en van de beeldentuin met beelden uit ZimBabwe?
Fiets dan deze route en u komt vol van verhalen weer terug op het vertrekpunt ’t Knorrehuus aan de Lunterseweg 67 te Ede (tel. 0318-484460).
 
Startplaats en eindpunt van deze route is ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362). De te fietsen afstand is plus minus 38 km.
 
Autoroutes rondom Lunteren
Deze route combineert ’t Fielecepeepad en de Boerenlandroute. De afstand is ongeveer veertig km. en het startpunt is bij ’t Doeburger Erf (Lunterseweg 82 Ede, tel. 0318 – 650362)) of Boerderij Klein Sprakelaar (Schansweg 8, Lunteren, tel. 0318 – 573679).
Natuurlijk is ook deze route op elk willekeurig punt op te pakken.