Nieuws
De storm van vorige week heeft grote schade aangericht in het pinetum ‘de Dennenhorst’ aan de Boslaan te Lunteren. De rommel van de vorige storm en sneeuwschade was nog nauwelijks opgeruimd en nu was weer grote nieuwe schade.
 
Gezien het kwetsbare terrein en bijzondere bomen, een kostbare aangelegenheid. Een vijftal grote en bijzondere bomen zijn als klein plantje met wortel en al uit de grond gerukt en laten enorme diepe kraters van 1,5 halve meter achter en hebben in hun val de nodige schade aan de omliggende bomen aangericht.
Bijzondere_bomen_geveld 
Daarnaast zijn uit een tiental bomen toppen uitgewaaid. Een aantal bijzondere bomen die geveld zijn betreffen een westerse gele den geplant in 1950 (Pinus ponderosa), een imposante Europese lariks van het eerste uur (Larix decidua) uit 1934, een zeer bijzondere Picea meyeri uit 1956 vlak achter het zwembad. Deze laatste boom is zeer zeldzaam, ook in China waar deze boom oorspronkelijk vandaan komt en dus een grote aderlating voor de collectie.
Het is ook niet zo eenvoudig om vervangers te vinden voor dergelijke bijzondere bomen.
 
De komende weken zal het grove opruimwerk plaatshebben, maar ook op de ‘NL doet’ dag ,10 maart zal er nog genoeg extra werk zijn.
Het is al mogelijk u daar als vrijwilliger voor op te geven en mee te helpen het pinetum weer gereed te maken voor het seizoen.
Voor appeltaart en soep wordt gezord (meer info: www. pinetum.eu).
Daarna gaat men op zoek naar goede vervangers voor de gesneuvelde bomen. De vrienden van het pinetum zullen daarbij helpen. Nieuwe vrienden zijn van harte welkom.