Nieuws
Het vereren van moeders dateert al van de klassieke Grieken. De katholieke kerk vereert oorspronkelijk Maria als moeder van Jezus. Wikipedia leert ons dat in 1870 rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia Moederdag als een dag waarop vrouwen zich inzetten voor pacifisme. Anna Marie Jarvis begon in 1907 een campagne om Moederdag als een dag te introduceren van waardering voor moeders . De Amerikaanse president Woodrow Wilson besloot in 2014 dat elke 2e zondag in mei Moederdag zou worden. Vanuit de Verenigde Staten bereikte dit fenomeen rond 1925 Europa.
 
Moeders worden in de watten gelegd
Op Moederdag heeft moeder ‘vrij’. Al vroeg zijn vader en kinderen
stilletjes opgestaan om een uitgebreid ontbijt klaar te maken, natuurlijk met verse jus d’orange en gekookte eitjes. Een bloemetje mag niet ontbreken. In de voorafgaande week heeft het kopzorgen gekost om een passend cadeau te bedenken en te kopen.
De middenstand biedt graag de helpende hand.
Kom je er niet uit, pure chocolade scoort altijd. Moeders ontkennen het, maar het is een integrale, maternale verslaving.
 
Ook veel basisscholen besteden tijd aan Moederdag en laten de kinderen hun creativiteit botvieren om mooie tekeningen te maken.
 
Pubers hebben nogal eens de neiging om met een pot thee en twee beschuitjes naar boven te stormen en vervolgens weer in hun bed te duiken.
 
Mijn persoonlijke ervaring, daterend van de vorige eeuw, is: GEEN BESCHUIT IN BED! Die kruimels verpesten je volgende nachtrust.
 
Taak van vaders
Best een heikel punt, je wordt geacht de leiding te nemen, zo nodig de kinderen uit bed trommelen en als een dril-sergeant hen de obligate taken te laten uitvoeren. En dat terwijl je in de titel van de dag: Moederdag, feitelijk legitiem en bij voorbaat bent gevrijwaard om deze taken op je te nemen.
 
Wanneer de dagen brozer worden
Dit is persoonlijk, mijn moeder werd op 17 april 90 jaar. Zij verblijft al jaren in de Honskamp, waar zij uitstekend en liefdevol wordt verzorgd. Regelmatig uit ze haar dankbaarheid en tevredenheid over haar leven in de Honskamp.
 
Dan wordt Moederdag een dag van korte momenten, waardevolle momenten.
 
Willem de Frel