Nieuws
Door Bob van Heukelom
 
De eerste lezing van de lezingenserie over moleculaire geneeskunde zal dinsdag 22 januari gehouden wordt in het Westhoffhuis in Lunteren.
Onze lichaamscellen zijn kleine wondertjes op zichzelf. Ze zorgen er met miljarden tegelijk voor dat wij kunnen bestaan. Ze doen dat op een onwaarschijnlijk efficiënte manier.
Over hoe cellen op Nano-niveau leven en functioneren krijgt de wetenschap steeds meer kennis. Dankzij nieuwe technieken kunnen we als het ware de cel aan het werk zien. Via animatiefilmpjes komen de cellen ook daadwerkelijk tot leven.
 
Door de enorme vooruitgang, die de biomedische wetenschap de laatste 10 jaar heeft geboekt, zijn de geheimen van het leven voor een deel ontsluierd. Deze nieuwe kennis heeft voor een enorme revolutie in de geneeskunde gezorgd. Vele ziekten zijn voor ons nu begrijpelijk geworden, omdat we weten waardoor ze ontstaan en dat biedt kansen voor genezing.
 
In deze eerste lezing zal worden ingegaan op een korte historie van het onderzoek naar cellen en beginnen we met het opfrissen van uw middelbare schoolkennis.
Daarna gaan we dieper in op het wonder van de cel als chemische productiefabriek. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan erfelijke stofwisselingsziekten, waarvan voor een deel de oorzaak nu behandelbaar lijkt te kunnen gaan worden.
Afsluitend werpen we een blik in de toekomst en gaan we in op het baanbrekende werk van een keur aan slimme Nederlandse wetenschappers.
 

Dinsdag 22 januari 19.30 (stipt) Westhoffhuis, Dorpsstraat 35 Lunteren.

Toegang €5,- incl. Koffie/thee. Aanmelden: info@westhoffhuis.nl