Nieuws
Volgens een aloude traditie blazen Gelderse en Overijsselse ‘Midwinterhoornblazers’ alleen vanaf de eerste adventszondag (vier zondagen voor kerst) tot en met Drie Koningen (6 januari). Dit is dus rond de winterzonnewende op 21/22 december.
 
Het doel van het blazen is het donker te verdrijven en het licht op te roepen. Vanouds een overblijfsel van de joelfeesten.
Maar na de kerstening ook de aankondiging van de geboorte van Jezus. Zoals dat zo mooi is omschreven in het volgende gezegde:
‘Zee bloas um beurten de boodschap vèdan, dät ‘t duuster mut goan want ‘t lich kump d’r an‘.
 
Een midwinterhoorn is een houten hoorn, doorgaans gemaakt van berk, els of wilg en tussen 1,20 en 1,50 meter lang. Het is een boodschap- of signaalhoorn en geen muziekinstrument.
Deze boodschap wordt gebracht door met wisselende lipspanning natuurtonen te blazen op het mondstuk van vlierhout dat men ‘appe’ noemt. Midwinterhoornblazers blazen altijd om de beurt, nooit samen.
 
De Lunterse ‘Dijkbloazers’ (www.dijkbloazers.nl) geven op de Zuidwest Veluwe en in het Stichtse vorm en inhoud aan dit geregistreerde ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Bij diverse evenementen in de wijde regio zijn ze te horen en te zien. Naast het bekende midwinterhoornblazen laten ze ook zien hoe je zelf een midwinterhoorn kunt maken.
 
Zoals onder andere op zaterdag 17 december al tijdens de winterwandeling bij het kasteel en in de Koepelkerk te Renswoude, maar ook op woensdag 28 december bij de ‘Midwinterhoorn-Klompenpadwandeling’ Kernhem/Doesburgermolen.
Op Driekoningen (6 januari 2017) sluiten zij van 16.30 – 18.00 uur in en rond de Zandgroeve ‘De Goudsberg’ de huidige adventsperiode af.