Nieuws
Door Henk de Rooy
 
Zondag 22 april gaat ds. Nap de Hervormde Gemeente Lunteren voor de laatste maal voor. Dezelfde middag is de afscheidsdienst en komt er na 12 jaar een einde aan de verbondenheid met Lunteren.
Deze dienst markeert tegelijkertijd ook het begin van het emeritaat van ds. Nap. Een volgende halteplaats is Hoevelaken waar hij, samen met zijn vrouw Barry, tot rust gaat komen en genieten van de vrije tijd.
ds_nap_gaat_met_emeritaat 
Gemeente in opbouw
De start van het winterwerk in 2006 betekende tegelijkertijd ook de start van de ambtsperiode van ds. Nap. Het was de eerste dominee die beroepen werd door de kerkerraad van twee jaar jonge Hervormde Gemeente Lunteren. Het zou een periode worden waarin de gemeente en dominee gevormd werden. Vanuit een gebroken situatie werd er gebouwd aan de toekomst van de gemeente.
“Het was best spannend allemaal. Mijn vrouw Barry en ik kwamen uit het stadse Zeist naar Lunteren een plaats waar de nuchterheid overheerst. Vanuit een bestaande gemeente naar een gemeente in opbouw. Voor ons was dit ook een uitdaging, waarbij we veel steun vanuit de kerkerraad hebben gekregen. Als dominee verleen je ondersteuning aan de opbouw van het kringwerk, de jeugdverenigingen en kinderclubs. Heel positief belangrijk is ook de inzet van de vele vrijwilligers. Met dankbaarheid kijken wij beiden terug op de afgelopen twaalf jaar.”
“Het is een gemeente waarin leden erg met elkaar betrokken zijn en elkaar vasthouden.”
 
Betrokken met de gemeente
Ds. Nap en zijn vrouw Barry vormen een twee-eenheid die elk een eigen taak hebben binnen de gemeente. Na de periode in Zeist kwam Barry in Lunteren in har element. Ze ging weer op kraambezoek (in Zeist kwam dat slechts een enkele keer per jaar voor), in Lunteren komt Barry zo’n 15 tot 20 keer op kraambezoek. Deze maand (april) dus voor het laatst.
Binnen de gemeente heeft zij ingezet voor onder meer de vrouwenonderwerpen, zoals het opzetten van de jonge vrouwenvereniging.
Barry: “Dit is een leuke en enthousiaste groep. Op de woensdagochtend zijn we met 62 leden bij elkaar en ook op de dinsdagavond zijn er 61 leden. Het zijn twee leuke en gemotiveerde groepen. Jongeren zijn voelen zich betrokken bij de gemeente. Dit merken wij op de catechisatie. Zij zijn betrokken, dat merk je wanneer je met ze in gesprek gaat. Wil je de jeugd aanspreken, dan met het moet echt zijn!”
Niet zelden zal in een gesprek de gulle lach van Barry te vernemen zijn. Daarmee weet zij aller harten te veroveren.
Het moge duidelijk zijn dat Barry op vele vlakken binnen de gemeente actief is. Onder meer op pastoraal gebied is zij de steun en toeverlaat aan haar man. Mooie momenten wisselen zich af met droeve berichten. Immer is daar de betrokkenheid met de gemeente in al haar hoedanigheid.
 
Schakeltje in het geheel
Twaalf jaar was een intensieve periode. Over het domineeschap zegt Nap onder andere: “God heeft mij naar Lunteren gebracht om mee te helpen aan de opbouw van deze gemeente. Ik ben heel dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen. Ik ben maar een schakeltje in het geheel. Met elkaar, de vele vrijwilligers, de kerkerraad en al die anderen werken we aan de gemeente. Het functioneren van een gemeente is niet afhankelijk van de dominee.”
Met het naderende afscheid van de gemeente (de afscheidsdienst is zondag 22 april om 14.30 uur in de Oude Kerk te Lunteren) overheeft bij beiden een gevoel van grote dankbaarheid.
 
Geen vergeten tijd
Dezelfde gemeente kan na de afscheidsdienst van ds. Nap op zoek naar een nieuwe voorganger. De gemeente is betrokken bij het beroepen van een nieuwe dominee. Vanuit de kerkerraad is gevraagd namen in te dienen. De keuze zal voorbehouden zijn aan de kerkerraad, maar de gemeente heeft niet aan de zijlijn behoeven te staan.
Vanuit Hoevelaken zullen dominee Nap en Barry Lunteren niet uit het oog verliezen. Momenten van het terugdenken zullen minder worden, maar de verleden tijd zal geen vergeten tijd worden.