Nieuws
Er belandt te veel goed voedsel in het afval. Niet alleen bij de consument thuis, maar ook bijj supermarkten. Voedsel dat de TGT-datum bereikt, mag na het verstrijken niet meer verkocht worden en wordt afval.
Stichting Voedselsurplus wil dit voorkomen en zorgt ervoor dat deze producten worden ingevroren en gedoneerd aan sociale organisaties, zoals het Westhoffhuis in Lunteren. Zo snijdt het mes aan twee kanten, voedselverspilling wordt voorkomen en tot waarde gebracht voor mensen die het goed kunnen gebruiken, zoals eenzame ouderen.
voedseloverschotten_van_Aldi_Lunteren
Ad Beckers van Westhoffhuis, Eric Lamphen van Aldi en Anneke Bleecker van De Schakel.
Foto: Carla Veenman
 
Stichting Voedselsurplus is in Ede en omliggende dorpen op zoek gegaan naar supermarkten en sociale organisaties die hieraan mee willen doen. En de eerste koppeling in het Samen voor Ede-project is een feit. Aldi Lunteren gaat voedseloverschotten aan dorpshuis Westhoffhuis doneren. Het dorpshuis kookt er gezonde maaltijden van voor oudere en eenzame inwoners tijdens het Huiskamerdiner. De producten worden op de dag dat de TGT- datum verstrijkt door de Aldi ingevroren, waardoor de houdbaarheid met 2 maanden wordt verlengd. Het Westhoffhuis haalt het voedsel zelf op. Stichting Voedselsurplus hoopt op deze manier nog veel meer supermarkten aan sociale organisaties in Ede te koppelen.