Nieuws
De jarenlange samenwerking tussen stichting ‘Beleef Lunteren’ en ‘Museum Lunteren’ wierp zaterdag 8 september, tijdens de landelijke ‘Open Monumentendag’, haar vruchten af. Een gevarieerd programma en een speciale fietsroute bleken een schot in de roos. In Lunteren stond het werk en leven van professor Hugo de Vries centraal. In ‘Museum Lunteren’ vond de aftrap plaats door Peter Zuurbier, die het thema, Europa, van deze ‘Open Monumentendag’ verwoordde.
In het buitengebied werden ook diverse linken gelegd met het thema; Europa. Zelfs een vulkaan uitbarsting (1816) in het toenmalige Nederlands-Indië bleek van grote invloed te zijn op ontwikkelingen in bijvoorbeeld Meulunteren.
Divers_programma_Open_Monumentendag 
De Driest
In Lunteren kent iedereen de naam Hugo de Vries, maar wie was hij? Waarom wordt anno 2018 zijn naam nog verbonden aan het hotel en het park achter het hotel? Hugo de Vries was hoogleraar in de plantkunde en gaf als een der eersten uitleg van de genetische bepalingen, geïnspireerd door Darwin.
Huis De Driest was zijn laboratorium, waar hij tal van experimenten met planten heeft uitgevoerd en nauwgezet heeft vastgelegd. Toen hij in 1890 met emeritaat ging vestigde hij zich in Lunteren en verdiepte hij zich vooral in de grote teunisbloem. Waar wij van de huidige eigenaar Marieke zaadjes kregen, om te planten in het komende voorjaar.
Het huidige hotel was woonhuis van professor Hugo de Vries.
Zijn levenswerk is indrukwekkend en lees uitgebreid over Hugo de Vries op de webpagina’s van Wikipedia.
 
Als je het huis de Driest binnenkomt, betreedt, dan snuif je nostalgie op. Een dergelijke ervaring is niet te beschrijven, dat moet je ervaren.
Divers_programma_Open_Monumentendag_1
Peter Zuurbier in het Museum Lunteren over professor Hugo de Vries.
 
Hofstede Klein Altena
Wat een mooie naam voor een kleine boerderij. In deze boerderij op de Meulunterseweg werd de buurtspraak gehouden.
Buurtspraak werd eeuwenlang gehouden in de diverse gewesten van de gemeente Ede. De zogenaamde vererfden, door diegenen, die het voor het zeggen hadden in een bepaalde buurt, werden allerlei besluiten genomen.
Wie zou verwachten dat de in 1843 verkozen buurtmeester van Meulunteren in 1856 naar Amerika emigreert en daar de grondlegger wordt van één van de grootste landbouw-mechanisatie producenten ooit.
Wat hebben we vervolgens op ‘Klein Altena’ genoten van een prachtig (buurtsproak) vermaak, vooral in zang, door Ali Hendriksen, Jaco van Riessen en Gert-Jan van Doorn.
 
Adriaan van DIO drogist schonk zijn heerlijke, vers gebrande Lunterse koffie rijkelijk.
 
Ook werd de fraaie, en originele boerderij Klein Altena opengesteld om een indruk te krijgen. Mooi dat met besef van historie een dergelijk monument in deze tijd functioneel blijkt te zijn. Met dank aan de familie.
 
Tentoonstelling Museum Lunteren in de Koepel
 
Het ‘Museum Lunteren’ heeft een buitengewoon mooie, leerzame en interessante expositie in ‘De Koepel’ ingericht. Het is een kunst om zoveel en zeer interessante historische feiten op een rij te zien. Informatie over kunst en cultuur. Maar ook over de zwarte periode, je kunt een video starten waarin de toespraak van Mussert wordt vertoond voor 6000 NSB-ers. Goed dat ook dit historisch besef voor ons en onze kinderen op het netvlies blijft.
 
 
 
De kluis van de notaris
Notaris mr. Maarten Vriens, van VPVA notarissen, opende op zaterdag ook de deuren wijd open. Gevestigd in de rechtervleugel van Huize De Driest.
Hier zijn de functionele voorwaarden van een notariaat naadloos geïntegreerd in een historische omgeving.
 
Het kantoor heeft in het verleden aan verschillende bedrijven onderdak geboden. Waaronder in de periode na de oorlog het Gelders Effecten Kantoor (de bank van meneer Kruijk), die een enorme kluis heeft laten bouwen.
Deze kluis waarborgt een verzekerde archivering van de akten en dossiers van het huidige notariskantoor.