Nieuws
In de ochtend van maandag 21 januari was ereen totale maansverduistering. Hierbij bewoog de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak viel en de gehele Maan veel donkerder was dan normaal.
 
Het einde van de eclips was onzichtbaar vanuit Nederland en België, maar het grootste deel van de maansverduistering was bij ons te volgen. De verduistering had een grootte van 1.20 in de kernschaduw. De eclips begon om 3:36 uur en stond bij het maximum, om 06:13 uur, op een hoogte van circa 21° (in Utrecht). De eclips eindigde om 08:50 uur.
Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurde van 5:41 tot 6:44 uur, bevond de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en viel er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht viel door de aardatmosfeer en werd gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kon bereiken. Dit was met name het rode licht, waardoor er een rode gloed over de Maan kwam. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurde bij deze eclips circa 63 minuten.
Bloedmaan_ook_boven_Lunteren
Foto gemaakt door Martin heijkamp, om 06.15 uur.