Nieuws
Het was weer één groot feest op de Molenpol tijdens de ‘Oud Lunterse Dag’ 2017. Al vroeg in de ochtend was het al lekker druk bij de kleedjesmarkt en daardoor was er ook veel aanloop richting molen ‘De Hoop’, waar de kwalificaties voor de wedstrijd rond 10.00 uur begonnen.
 
Door de kleedjesmarkt was er al vroeg veel jeugd die wel een rondje wilden proberen. Maar al snel kwamen de bekende gezichten van deze wedstrijd naar Erica om in te schrijven en het duurde ook niet lang of de finale tijden van vorig jaar werden zeer dicht benaderd.
Jan van den Berg, een bekende deelnemer, wist in één poging zich gelijk te plaatsen voor de finale door in 26 seconden het parcours af te ronden. Maar de kampioen van vorig jaar, Hendry van Roekel, wist deze tijd pas bij zijn derde poging te verbeteren. Hij liet meteen een tijd van 24 seconden en nog wat honderdsten te noteren. Dus dat kon nog wel eens spannend worden.
 
Bij de dames was het er niet minder spannend om want de finalisten van vorig jaar namen het al snel tegen elkaar op. Heidy Theunissen had nog een onderlinge strijd met haar zusje Martine. Dat belooft nog wat voor de toekomst. Maar de kampioene van vorig jaar, Berdien de Jong, liet toch nog even zien dat ze haar niet mochten vergeten.
Maar Gerianne Kelderman, de nummer vier van vorig jaar, gaf geen seconde toe op de rest. Bij de dames lagen de rondetijden erg dicht bij elkaar. Dus ook dat beloofde nog een strijd voor de finale die tussen 17:00 en 18:00 uur gestreden zou gaan worden.
 
Na de middag begon het al snel druk te worden rondom de molen. Het mooie avondzonnetje maakte het plaatje voor de finale compleet. Veel deelnemers hadden vrienden en kennissen meegenomen. De snelste 10 dames en heren mochten nu gaan strijden voor die titel ‘Beste Muldersmeid’ of ‘Beste Muldersknecht’.
 
En gestreden werd er.
Ook nieuwe namen zoals Liza van Diermen en Anneke Klok gaven zich zeker niet gewonnen en bij de heren waren de broers Jelier geduchte tegenstanders die wellicht in de toekomst nog eens op het podium kunnen staan.
Middenin de finale strijd bleek de wedstrijdkruiwagen een lekke band opgelopen te hebben maar deze werd snel vervangen bij Jongbloed.
In de tijd dat dit gebeurde nam de snelle wedstrijdcommentator Arjan van de Haar, de nieuw OLD-voorzitter Jos Boon even een interview af.
William van Eck had een beetje pech met het omhoog hijsen van de meelzak waardoor de kruiwagen mee de lucht in ging. Maar het publiek gaf hem een herkansing. Bij de dames had Heidy een klein beetje pech met het vastzetten van de bajonethaak waardoor Gerianne Kelderman net boven haar eindigde. Maar ook dit jaar nam Berdien de Jong de beker weer mee naar huis.
 
Bij de heren hadden Nick Drost en Laurens van de Mel de 2 snelste tijden van 25 en 27 seconden laten noteren. Maar daarna moesten twee kanshebbers op de titel het nog tegen elkaar opnemen. Hendry van Roekel wist zijn kwalificatietijd op een paar honderdsten van een seconde te verbeteren. Zou Jan van den Berg nog sneller kunnen zijn? Dat leek er in eerste instantie wel op maar helaas lukte het Jan niet goed om de ijzeren ring aan de bajonethaak te bevestigen waardoor een podiumplaats hem ontglipte.
 
Beste Muldersmeid: 1.Berdien de Jong (30.46) 2.Gerianne Kelderman (30.56) 3.Heidy Theunissen (32.91)
Beste Muldersknecht: 1.Hendry van Roekel (24.12) 2.Nick Drost (25.78) 3.Laurens van de Mel (27.84)