Nieuws
Als kind zag ik altijd als een berg op tegen de herfst. Niet vanwege de regen of vallende bladeren. Maar wel omdat mijn moeder in dat jaargetijde met allerlei huismiddelen op de proppen kwam om ons gezond het najaar door te krijgen. Naast de levertraan, al erg genoeg, moesten we elke avond een rauw geklutst ei met wat suiker opdrinken. Zelf nam ze het ook, maar dan met een scheutje cognac. Ik denk dat het Voedingscentrum meteen groot salmonella-alarm zou slaan, maar mijn moeder zwoer erbij.
 
Ik was niet alleen in die dagen. Van vriendinnetjes hoorde ik over gesnipperde uien in een zakdoek op hun oor als ze oorpijn hadden. Als het ging vriezen dan kwamen de wollen borstrokken uit de kast en die jeukten ontzettend. Uitdoen durfden we niet want dan lag er een longontsteking op de loer, wat ook de reden was dat we bij vrieskou nooit door de mond mochten ademen. Dat scheen ook heel slecht te zijn.
 
En dan was er nog mijn nicht met haar winterhanden. Als die gingen opspelen dan plaste ze elke ochtend over haar handen, want ochtendurine zou de oplossing zijn voor haar pijn.
 
Herkent u een paar van deze (soms vergeten) manieren om gezond de herfst door te komen?
Vast wel. Sommige mensen zullen ze nog steeds gebruiken. En er ook baat bij hebben. Want mensen deden dit niet voor niets, hoewel sommige dingen niet echt smakelijk waren.
Wat mij betreft spant het rauw geklutst ei de kroon. Maar aan plassen over mijn handen moet ik ook niet denken.
Of heeft u ze vroeger thuis erger meegemaakt?
 
Monique du Pau
Klassiek homeopaat voor mens en dier