Nieuws
 
Op 20 februari ben ik naar het Westhoffhuis gegaan. De gemeente en ProRail hadden een voorlichtingsavond georganiseerd over het te bouwen onderstation in Lunteren.
In de krant had ik al gelezen dat een groep bewoners ongerust zijn over dit te bouwen onderstation. In hun artikel beschrijven zij dat er bezwaren zijn aan te voeren als geluidsoverlast voor de directe omwonenden, het niet passen van zo´n bouwwerk naast het authentieke station en de groenvoorziening. Brandgevaar mogelijk zelfs explosiegevaar. Ook hebben zij een andere geschikte bouwplaats aangegeven in het buitengebied.
Er verscheen een weerwoord in de krant, van waarschijnlijk ProRail, dat een onderstation wel veilig is en dat een andere locatie verder weg ¨minder efficiënt is en mogelijk teniet gedaan wordt¨.
Bij binnenkomst in het Westhoffhuis stond mij een verrassing te wachten. Er heerste een aangename sfeer. Maar alle aanwezigen die ik sprak vonden het ontwerp ook lelijk en vooral niet passen in het dorp! De bezwaren en gevaren werden door voorlichtingsborden weerlegd maar niet toegelicht!
Nou ben ik voor een goede en veilige treinverbinding en weet als kind al van het Kippenlijntje. Jammer dat het nu 'Valleilijn' wordt genoemd.
Op een gegeven moment ben ik op de projectleider afgestapt en heb hem gevraagd of hij de esthetische bezwaren van de bewoners begrijpt? Of hij ook de graffity zal laten schoonmaken? En of het voorstel van de locatie in het buitengebied mogelijk is?
De houding van de projectleider was begripvol. Hij gaf toe dat ondanks hun ontwerp graffity niet uitgesloten kan worden. Ook was hij zo sportief om toe te geven dat een andere locatie mogelijk is. Maar dat er dan wel extra kosten aan vast zitten.
 
Dus kosten wegen zwaarder dan bezwaren, overlast en gevaren voor bewoners van Lunteren?
 
 
Ingrid van de Wetering