Nieuws
Zaterdag 14 april begint dan toch echt de lente in Ederveen en omstreken met de ‘Lentemarkt’. Deze vindt plaats tussen 09.00 en 16.00 uur.
Het is inmiddels een traditie geworden om begin april een bezoek te brengen aan de markt. Deze wordt ook dit jaar weer gehouden langs de Nieuweweg op de hoek van de Meikade 57 te Ederveen.
Ook dit jaar is de opbrengst van de ‘Lentemarkt’ bestemd voor de Roemeense zustergemeente van de Geref. kerk PKN Lunteren.
 
Dit jaar vinden er geen uitwisselingen plaats tussen Ederveen/Lunteren en Roemenië. Wel staan diverse onderdelen op de ‘Lentemarkt’ in het teken van de Roemenië stichting ‘Asociatia Veralux’. Zij bekommeren zich over mensen in achterstandsgebieden in Roemenië en met studiefinanciering aan jongeren.
Dat het zich inzetten voor de verre en minder bedeelde medemens in Roemenië de vruchten afwerpt, bleek vorig jaar.
Roemeense jongeren kwamen toen op bezoek en maakten kennis met de Nederlandse cultuur en waarden die wij belangrijk vinden. Nederlandse jongeren en hun Roemeense leeftijdsgenoten namen deel aan een discussieprogramma over migratie en Europese samenwerking.
Wat blijkt nu? Driekwart jaar later is het effect dat de Roemeense gasten van toen zich beter durven te presenteren, o.a. door het spreken in het openbaar. En dat zij een andere kijk op hebben gekregen op bijv. migratie.
Eén van de uitspraken van de jongeren was: “Soms zijn wij bang voor vluchtelingen, maar nu wij vluchtelingen hebben leren kennen zijn wij erachter gekomen dat we niet bang zijn voor vluchtelingen maar voor terroristen en dat is een heel verschil.”
 
Dankzij de jaarlijkse ‘Lentemarkt’ krijgen jongeren en ouderen in Roemenië kansen. Ook dit jaar is er weer van alles te koop en verkrijgbaar. Een kleine opsomming: een rommelmarkt, hobby en cadeauartikelen, autowassen, boeken e.d. Voor de kinderen: schminken, springkussen, speelgoed, ponyritje enz.
Te koop t.b.v. Roemenië (jongeren uit Szentmarton e.o.), o.a. snacks, printerpapier, tweedehands volwassenenkleding.
 
.