Nieuws

De tentoonstelling 'Ederveen en ik' is 25 maart onder grote belangstelling geopend door wethouder Ligtelijn. Kinderen, ouders en pers wilden allemaal zien hoe kinderen van twaalf jaar hun eigen leven in beeld hebben gebracht.

Opening_fototentoonstelling_in_bomvol_Dorpshuis_Ederveen
De foto's zullen medio april ook te zien zijn op de website www.mijndorpenik.nl

Het thema van de tentoonstelling is 'vooroordelen'. Reisfotograaf Maarten Udema bracht Ederveen in beeld met de blik van een buitenstaander. De kinderen van de Calvijnschool en de Julianaschool zetten daar hun leefwereld tegenover met werkelijk schitterende foto's. Het beeld van grijs en saai kwam zo te staan tegenover kleurrijk, vrolijk, levendig en verbonden.

De commentaren die de kinderen na het zien van de foto's hadden opgeschreven logen er ook niet om. ,,Een buitenstaander denkt dat Ederveen een saai, nors en somber dorp is, waar niks te beleven valt."

De eigen beelden van Ederveen lieten een andere werkelijkheid zien: ,,Ederveen is een leuk, gezamenlijk boerendorp." ,,Ederveen is een dorp dat er tegenaan bonkt/werkt." ,,Ederveners zijn boeiend en hebben veel hobby's."

Wethouder Ligtelijn was erg onder de indruk van de schitterende foto's die de kinderen hadden gemaakt, maar vooral ook van de commentaren die ze had gelezen. Zij verwoordde het in haar openingswoord als volgt: ,,De wereld wordt een stuk mooier als we met trots en respect naar onszelf en naar anderen kijken."

Het fotoproject is vorig jaar uitgevoerd in Harskamp en gaat nog verder rond in de gemeente Ede en draagt de naam 'Mijn dorp en ik'. Het is een initiatief van de gemeente Ede in het kader van burgerschap. Het project wordt uitgevoerd door reisfotograaf Maarten Udema en Luuk Miedema van Welstede. De tentoonstelling hangt ook de rest van de week nog in Dorpshuis De Zicht.

 

 

Bron: Ede stad 31-03-2014