Nieuws

Reisfotograaf Maarten Udema en kinderen van de twee basisscholen in Ederveen maakten samen een bijzondere fotoreportage over Ederveen. 

De resultaten van hun werk hangen in dorpshuis De Zicht. Wethouder Lightelijn opent op 25 maart, om 16.00 uur, de tentoonstelling.

Kinderen van groep acht van de Calvijnschool en de Julianaschool hebben een workshop fotografie gehad van reisfotograaf Maarten Udema en zijn vervolgens met de camera op stap geweest om honderden plaatjes te schieten in Ederveen en omgeving.
Reisfotograaf Maarten Udema heeft de mooiste platen geselecteerd en verwerkt in een fraaie tentoonstelling. Hun opdracht was: laat zien wat Ederveen is, via thema’s als ‘vrienden’, ‘familie’, ‘hobby’s’ en ‘het mooiste plekje in Ederveen’

Maarten Udema heeft zelf ook foto’s gemaakt in Ederveen. Net als bij zijn reizen naar de Masaï in Kenia of de Eskimo’s in het noorden van Canada keek hij hierbij met de ogen van een buitenstaander naar Ederveen.
Zijn platen geven dan ook een bevooroordeelde blik weer van iemand uit de Randstad.
En juist die vooroordelen zijn het thema van dit fotoproject. Tijdens de workshops is met de kinderen gesproken over vooroordelen: Welke vooronderstellingen hebben wij over anderen en hoe weten we nu of die gedachten kloppen? Welke vooroordelen zouden er leven over Ederveen en kloppen die ook.

Voorafgaand aan de officiële opening van de tentoonstelling gaan de kinderen langs de platen en schrijven hun commentaren op.
Het fotoproject draagt de naam ‘Mijn dorp en ik’. Het is een initiatief van de gemeente Ede in het kader van burgerschap. Het project wordt uitgevoerd door reisfotograaf Maarten Udema en Luuk Miedema van Welstede.
Vorig jaar is dit project uitgevoerd in Harskamp. Er zijn plannen voor een vervolg in andere dorpen in de gemeente Ede.

Ouders, maar zeker ook alle andere Ederveners worden uitgenodigd voor de opening op 25 maart. De tentoonstelling hangt ook de rest van de week nog in Dorpshuis De Zicht. De foto’s zullen vervolgens ook te zien zijn op de website www.mijndorpenik.nl