Nieuws

Voor de dammers van D.E.S. was het een wedstrijd waar het er echt om ging. Na twee nederlagen was een zege tegen mededegradatiekandidaat Damlust Gouda broodnodig. De stemming bij DES was dan ook uitstekend toen er na een spannend gevecht een 11-9 overwinning op het scorebord stond. De paring zorgde voor gemengde gevoelens bij de DES spelers. Op enkele borden waren kansen, maar er waren ook borden waar het lastig zou worden. Jaap van Hierden, Erwin van Hieren en Aldert van Eck zaten tegenover sterke tegenstanders.

Kopman Henk Klarenbeek had in Friso Fennema ook geen makkelijke tegenstander. Hij opende de score met een remise. Hetzelfde resultaat behaalde Harmjan Lammers. Na een kansrijke opening kon hij geen goed plan bedenken en was hij tevreden met een gelijkspel. De eerste meevaller was de remise van Jaap van Hierden tegen de sterke Teun van de Krol.
Arjen Timmer is de man in vorm bij DES en boekte een belangrijke zege. In een onduidelijke stand trok hij onverbiddelijk de punten naar zich toe toen zijn tegenstander een offertje over het hoofd zag. Generatiegenoot Aldert van Eck pakte ook een belangrijk punt tegen de oud wereldkampioen bij de Jeugd Martijn van IJzendoorn. Hij kwam onder druk maar met hangen en wurgen bereikte hij toch een remise.

Gouda kwam op gelijke hoogte door een nederlaag van René Alderliesten. Enkele positionele missers maakte van zijn stand een ruïne. Tegenstander Kloosterman zette daar een sterke centrumstand tegenover en boekte een overtuigende overwinning. DES sloeg echter direct terug via Stijn Overeem. Hij tikte met fraai positiespel invaller Bitter van het bord. De taak van de drie overgebleven DES-spelers was het over de streep trekken van de overwinning. Dat was niet makkelijk, maar alle drie toonden ze zich zeer koelbloedig. Ronald van de Beek had een gelijkwaardige klassieke stand op het bord en zorgde voor het negende punt.

Arwin Lammers had na een spannend flankspelgevecht een nadelig eindspel op het bord. Een duidelijk winstplan was er echter niet. Arwin bleef rustig afwachten tot zijn tegenstander in remise moest berusten. Erwin van Hierden had de eer het 11e punt aan te laten tekenen tegen topper Erno Prosman. De nummer drie van de nationale ratinglijst ging in een remise-eindspel nog lang door en probeerde Erwin tot een fout te verleiden. Tevergeefs, na vijf uur spelen klonk gejuich in de Schuifeldam en had DES Lunteren zijn eerste overwinning van het seizoen binnen. De Lunteranen kunnen daarmee vol zelfvertrouwen naar Amsterdam, waar over twee weken opnieuw een belangrijk degradatieduel wacht.

D.E.S. 2 behaalt monsterzege 18-2
Het tweede tiental speelde vandaag in de derde ronde tegen het derde tiental
van Gooi-Eemland.
Het was van begin af aan een eenzijdige wedstrijd met al gauw een paar winstpartijen
voor de dammers van D.E.S.2.
De teller stopte met 8 winstpartijen en twee remise in het voordeel van D.E.S 2.
De winstpartijen waren van: Arno Bos, Wijnand Voskuil, Richard Cousijnsen, Robbert
Westerink, Henri van Hierden, Henk Timmer, Jaap Heij en Berrian Lammers.
De twee remises waren van Edwin Loozen en Evert v.d. Pol/
Door deze overwinning stijgt D.E.S. 2 naar de tweede plaats in de ranglijst.
Alleen B.D.V. 1 uit Bennekom staat met zes punten op de eerste plaats.

Nipt verlies D.E.S. 3
Het derde tiental kwam met een kleine kater terug uit Purmerend.
De wedstrijd tegen het op papier sterker combinatie team Purmerend/Zaanstreek 2 werd nipt met 11-9 verloren
De zeven remises en de mooie winstpartij van Evert Evers waren net niet genoeg
voor een terechte puntendeling.
De twee verliespartijen van Jan Heij en Jan Cysouw zorgde voor de 11-9 nederlaag.
De volgende ronde tegen de koploper Bennekom gaat D.E.S. 3 voor eerherstel.