Nieuws
Dinsdag 14 november verzorgt Fik Meijer, emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een over de Via Appia: ‘Met Horatius langs de koningin der wegen’.
Via_Appia 
In 312 v. Chr. werd door Appius Claudius het startsein voor de aanleg gegeven. Binnen vijf jaar was het eerste traject tot Capua gereed. In 191 v. Chr. was de weg voltooid en konden reizigers,
zonder onderbrekingen, de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst alleen door soldaten, later volgden officiële delegaties, veel handelaren, toeristen en pelgrims.
 
Reisverslagen zijn er bijna niet. Eén uitzondering is een satire van de dichter Horatius.
In 37 v. Chr. reisde hij, voor een diplomatieke missie, over de Via Appia. In de lezing van dinsdag 14 november wordt zijn spoor gevolgd. Er is aandacht voor de wagens, herbergen, kaarten en mijlstenen.
Schrijvers als Dickens, Goethe en Couperus en bekende schilders hebben de Via Appia gelopen. De weg zelf, de monumenten erlangs en de stadjes in de omgeving worden besproken.
Gedenkwaardige gebeurtenissen op of bij de Via Appia, zoals de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van slavenleider Spartacus en de gevolgen van de Slag bij Cannae komen eveneens aan de orde.
Verschillende keizers hebben zich ingespannen om de weg in goede staat te houden. Eén van de belangrijkste wegen in de geschiedenis komt in de lezing tot leven.
 
De lezing wordt gehouden in het ‘Witte Kerkje’ aan de Dokter Kimmijserlaan 28. 6741 DR. Aanvang 20.00 uur. Gasten zijn van harte welkom. Entree voor niet-leden 7,50 euro.