Nieuws
Dinsdag 6 februari verzorgt mevr. Diana de Wild een lezing over de ‘Koninginnen van de Nijl’.
Koninginnen_van_de_Nijl 
In het oude Egypte was de farao de baas. Hij aanbad de goden en zorgde voor de verdediging van het land. Het krijgen van een zoon was van groot belang voor de opvolging. Hij trouwde daarom met meerdere vrouwen. Eén daarvan was de belangrijkste. Haar titel was: ‘Grote Koningsvrouwe’. Het was haar oudste zoon, die zijn vader opvolgde.
 
Er zijn behoorlijk wat namen en persoonlijke gegevens bekend van die vrouwen uit de periode van het Nieuwe Rijk (1500 – 1100 v. Chr.).
Hatschepsoet was niet alleen een Grote Koningsvrouwe, maar is zelfs farao geworden. Nefertari was de vrouw van Ramses II. Hij bouwde voor haar een prachtig graf in de Vallei der Koninginnen. In de lezing zal over dit graf en de bouwers ervan (de arbeiders van het dorpje Deir-el-Medina) aandacht worden besteed.
 
Dat er zoveel bekend is van vrouwen, die meer dan 3.000 jaar geleden hebben geleefd, komt omdat de Egyptenaren veel hebben opgeschreven in het hiërogliefenschrift, dat ongeveer 5.000 jaar geleden is ontwikkeld. In de lezing zal kort worden uitgelegd hoe dit schrift in elkaar zat.
 
‘De koninginnen in het oude Egypte’: De lezing wordt gehouden in het ‘Witte Kerkje’aan de Dokter Kimmijserlaan 28. 6741 DR.
Aanvang 20.00 uur. Gasten zijn van harte welkom. Entree voor niet-leden 7,50 euro.