Nieuws
De meesten van u hebben de aangifte inkomstenbelasting (IB) 2015 alweer de deur uit gedaan. Nu nog even de op te leggen aanslag afwachten. De aanslagen worden dit jaar zowel per post als digitaal verstuurd, mits u de persoonlijke berichtenbox hebt geactiveerd.
 
Tijdens het inloopspreekuur in Het Westhoffhuis kunnen wij uw aangifte IB vrijblijvend voor u controleren. Neemt u hiervoor een uitdraai van de aangifte en de aanslag mee. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij u helpen met het opstellen van een bezwaarschrift. Er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de aangifte IB, die u wellicht niet bekend zijn. Ook is het bij sterk wisselende inkomens mogelijk, dat u recht heeft op een teruggaaf door middeling van inkomens over een periode van drie jaar.
 
Schenking in verband met eigen bijdrage CAK bij verpleging in een zorginstelling
Als u in een verpleeginrichting verblijft bent u verplicht om een eigen bijdrage te betalen. Zeg maar een soort ‘zorgbelasting’. In het geval dat u een laag inkomen en vermogen in box 3 heeft, bent u waarschijnlijk de lage eigen bijdrage verschuldigd. Deze varieert van 159,80 tot 838,60 euro per maand. Maar heeft u een hoog eigen inkomen en/of een hoog vermogen in box 3, dan bent u een hoge eigen bijdrage verschuldigd die kan oplopen tot 2.301,40 euro per maand.
 
Een rekenvoorbeeld laat zien dat het doen van een schenking in een dergelijke situatie veel belastingvoordeel kan opleveren. Stel dat, gelet op de hoogte van uw vermogen, u de ‘hoofdprijs’ betaalt. En stel u verlaagt uw vermogen in box 3 met 100.000 euro, bijvoorbeeld door een schenking op papier te doen aan een kind. U verlaagt dan de eigen bijdrage met 666 euro per maand. Deze schenking van 100.000 euro kost u na aftrek van de schenkingsvrijstelling van 5.304 euro een schenkbelasting van 9.470 euro. Splitst u deze 100.000 euro over meerdere kinderen, dan kunt evenzoveel malen gebruik maken van de schenkingsvrijstelling, waardoor de schenkbelasting wordt verlaagd. Deze schenking op papier, er gaat dus geen geld naar de kinderen, moet bij de notaris worden vastgelegd. Bij een overlijden is deze schuld van u aan de kinderen alvast veilig buiten de nalatenschap gesteld.
Over deze schuld dient u wel jaarlijks daadwerkelijk een rente van 6% te betalen. Schenkt u ieder jaar al aan uw kinderen, dan doet u dit nu in de vorm van rente. Het is ook mogelijk dat de kinderen een stukje van de rente aan u terug schenken, zodat de last niet te hoog wordt. Op deze manier kunt u voorkomen dat al uw vermogen opgaat aan eigen bijdrage voor uw verpleging en er niets meer overblijft voor de nabestaanden. Het ‘leuke’ is ook dat u ondanks deze schuldigerkenning gewoon over het geld kunt blijven beschikken. Is het op, dan hebben de kinderen ‘pech’. Lastig te begrijpen? Tijdens het inloopspreekuur leggen wij het graag uit!
 
Giftenaftrek
Wij willen nog een keer de giftenaftrek onder uw aandacht brengen. Volgens ons maken veel mensen in dit werkgebied gebruik van de giftenaftrek. Daarom is het jammer als u belastinggeld laat liggen. Het is mogelijk om een onderhandse overeenkomst met bijvoorbeeld de kerk te maken voor minimaal vijf jaar, waarin u overeenkomt dat u jaarlijks een bepaald bedrag aan de kerk zult geven. Deze overeenkomst eindigt bij overlijden. Voorwaarde is wel dat de instelling de ANBI-status heeft ( Algemeen Nut Beogende Instelling). Een kerk voldoet daaraan. Door deze overeenkomst is de gift die u aan de kerk doet aftrekbaar, zonder dat er sprake is van een drempel. Dus de gift is 100% aftrekbaar. Op deze manier kunt u honderden euro’s aan belastinggeld besparen! Een blanco overeenkomst kunt u eventueel ophalen tijdens het spreekuur.
 
Bezoek het inloopspreekuur voor gratis advies in Het Westhoffhuis. Hier kunt u ook vragen stellen over notariële zaken of verzekeringen. Het eerstvolgende spreekuur voor gratis advies vindt plaats op vrijdag 27 mei van 16 tot 17 uur in het Westhoffhuis en wordt aangeboden door Assurantiekantoor De Groot, Van Putten Van Apeldoorn notarissen en Onderweegs & De Groot Accountants en Adviseurs.