Waarom pieker je ‘s nachts meer dan overdag

Waarom pieker je ’s nachts meer dan overdag? 
Een ruzie met een vriendin die misschien nooit meer goedkomt, een examen wat je vast en zeker gaat verknallen, het uitzoeken van de juiste kinderfiets of skelter, het vinden van een nieuwe baan, allemaal zaken die je ’s nachts wakker kunnen houden. Waarom lijkt problemen ’s nachts groter?

Geen afleiding
Dat komt door meerdere factoren. Een daarvan is dat het donker is. Je ligt op bed en er is helemaal geen afleiding. Het is donker en je hoort te slapen. Je kunt dus niet meteen actie ondernemen om een probleem op te lossen. Zelfs praten met iemand anders is eigenlijk geen optie.

Uit bed gaan 
Bovendien heb je totaal geen energie en ben je moe. Met name mensen die al vermoeid zijn piekeren veel. Dat gepieker kun je niet zomaar stilzetten. Wel kun je even uit bed gaan. Doe dat niet meteen, maar als je al een half uur wakker ligt is het handig om afleiding te zoeken. Eventjes lezen, televisie kijken en dan na een half uurtje weer terug in bed. Wie weet val je dan wel in slaap.

Van nature piekeren
Eigenlijk is het helemaal niet zo raar dat we ’s nachts piekeren. Volgens hersenwetenschapper Erik Scherder zijn we van nature gewend om oplossingen voor problemen ‘nachts te vinden. Dat vertelt hij op NU.nl. Hij heeft er zelfs een naam voor: ‘de piekerstand’. Die gaat vooral ’s nachts aan omdat je bloeddruk daalt, je ademhaling rustiger wordt en je brein rust krijgt. Het zogenaamde ‘defaultnetwerk’ wordt in beweging gezet en het piekeren kan beginnen. Bewegen en balans vinden Heb je vaak last van gewoel en gepieker? Zorg er dan voor dat je overdag voldoende beweegt. Ben je lichamelijk moe dan val je beter in slaap. Heb je het overdag harstikke druk, maar kan je door alle drukte of stress de slaap niet vatten? Probeer dan om meer balans in je dagelijkse leven te vinden.

Gedachten verzetten 
Door te wandelen in de natuur kom je op andere gedachten. Eveneens kan het handig zijn om overdag een moment in te plannen om bepaalde zaken te overdenken. Hiermee voorkom je dat je pas gaat piekeren wanneer je gaat slapen. Stap je in bed denk dan aan iets leuks. Iets waarnaar je uitziet of wat je al hebt beleeft en harstikke leuk was. Bijvoorbeeld een fijne vakantie of een gezellig etentje. Zo verdring je nare gedachten.