Veelzijdigheid op Atelierroute 2024 – Ondek het kunstenaarsdorp Lunteren

LUNTEREN – Wat hebben Domburg, Katwijk aan Zee, Bergen (N.H.) en Lunteren met elkaar gemeen? Het zijn kunstenaarsdorpen. De bijzondere en heldere lichtval van de kustdorpen was een inspiratiebron voor vele beroemde kunstenaars. Maar ook Lunteren werd ontdekt door niet minder bekende kunstenaars. Zij kwamen naar de poort van de Veluwe vanwege het authentieke landschap en een diversiteit aan onderwerpen. 

Diversiteit

Jarengeleden heeft KunstlijnLunteren Lunteren als toenmalig kunstenaarsdorp uit de vergetelheid ontrukt met de opzet en organisatie van de Atelierroute. Dit jaar vindt dit evenementen plaats op zaterdag 8 en zondag 9 juni.

De diversiteit aan deelnemers en gastexposanten en de laagdrempeligheid zijn ook dit jaar weer de ingrediënten voor een mooie middag kunstbeleving. 

Een van de deelnemers is beeldend kunstenaar Leo Nellestein, die praktisch elk jaar van de partij is geweest. Voor dit jaar zocht hij een andere invalshoek: het restaureren als onderdeel van de Atelierroute 2024.

Gastexposant

In zijn atelier aan de Wilbrinkstraat toont Nellestein hoe kunst en ambacht met elkaar verweven zijn. Als gasten hiervoor waren hiervoor medewerkers van Van Milt Restaurateurs (Lunteren) uitgenodigd.  Tussen dit bedrijf en Leo is een samenwerking ontstaan op het gebied van kunstrestauratie. In de hal van het bedrijf op het Bedrijventerrein De Stroet wordt dit inhoudelijk duidelijk. Hugo van Milt (directeur) over de link als gastexposant van de Atelierroute 2024: “Wij zijn kunstenaars in wat wij doen. In het restaureren van monumentale gebouwen, kerken en gevels. Leo (Nellestein) wordt ingeschakeld voor de restauratie van beelden.”

Aan gruzelementen

Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is een stenen vaas welke door een truck aan gruzelementen is gereden. De vaas was onderdeel van een restauratieproject van een stadskasteeltje in Utrecht. Of Leo de vaas maar weer in oorspronkelijke staat kon terugbrengen.

Leo: “De vaas stamt uit 1670 en is gemaakt door Daniel Marot, ook bekend van Slot Zeist en Paleis Het Loo. Je kruipt als het ware in de huid van de maker. Hoe heeft hij dit bedacht, welke materialen zijn gebruikt. Je gaat op zoek naar vergelijkbare objecten. Het geluk is dat er een paar foto’s van waren, maar heel veel dingen waren weg.”

Voor de restauratie van de vaas wordt samen met Van Milt Restaurateurs een plan van aanpak bedacht, waarbij Leo de uitvoerder is en het terugplaatsen op conto van het Lunterse bedrijf komt.

Elkaar vinden

Dit en vergelijkbare projecten zijn ook kunst op zich. Het verleden (geschiedenis), het heden (erfgoed) en de toekomst komen bij een restauratie samen. In het verleden gingen ambacht en kunst vaak samen op, hetgeen in het nu terugkomt bij restauraties. “Het is standhouden van het verhaal welke monumenten omgeven. 100 jaar gelden werd het gemaakt. Nu restaureren we het om het de volgende 100 jaar te behouden.” Hierin vinden Leo en Hugo elkaar.

Bezoekers van de Atelierroute 2024 kunnen dit ervaren bij de demonstraties in het ateliers van Leo Nellestein.

Atelierroute 2024

Ook dit jaar is er door KunstlijnLunteren weer een wandel-/fietsroute uitgezet langs alle deelnemende kunstenaars/ateliers en hun gastexposanten. 

De deelnemende kunstenaars en hun gastexposanten zijn: 1. Leo Nellestein / Hugo van Milt 2. Bastiaan Berends (alleen zaterdag) 3. Rietje van Tuijl / Omoyater Harrison en Hilda van Vliet 4. Ivonne van Prehn Wiese / Franz Hazelzet en Felicia Dekkers 5. Johan Timmers / Peggy Eras 6. Janna van de Kaa / Gerjo Hazeleger 7. Susanne Vleesch du Bois / Ties van Brussels en Relinde Kattenberg 8. Saskia Klok 9. MaartenHindriks 10. Onno Gerritse 11. Theo Verduijn / Margot Nelissen 12. Jan en Alide Bouwsema / Dorette Giling.

Live muziek is van: zaterdag: Kouwe Voete en op zondag: Muzemakers.

Voor informatie: kunstlijnlunteren.nl

Lees hier de online krant van deze week.