Tentoonstelling Monnickendam geopend

LUNTEREN – Vrijdagmiddag 14 juni vond, in Museum Lunteren, de opening plaats van de expositie van Martin Monnickendam. De Schat-zaal van het museum was welhaast te klein om de vele genodigden een plaats te bieden.

Rudolph Schat leidde de openingsmiddag in, waarna hij het woord gaf aan Mr. R.J.C. van Helden. Als voorzitter Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam schetste hij een beeld van deze veelzijdige schilder.

De overzichtstentoonstelling in Museum Lunteren geeft een goed beeld van deze veelzijdigheid. Monnickendam produceerde veel en kende een uitgebreid oeuvre, waaronder vele werken van de Veluwe. Met name Lunteren werd in zijn laatste levensfase belangrijk. De expositie bevat dan ook een serie werken uit Lunteren en omgeving.

Het had niet veel gescheeld, of Martin Monnickendam was in de vergetelheid geraakt. Na de oorlog geraakte veel van zijn werk in een opslag en werd er niet naar omgekeken. De immense verzameling van de Amsterdamse schilder dreigde verloren te gaan.“Al deze schilderijen hebben hier niet kunnen hangen, als ze niet waren gered”, aldus dhr. Van Helden vrijdagmiddag.

Deze redding kwam van de in 1973 opgerichte Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam.  “De restauratie van het eerste schilderij heeft drie jaar gekost. Sindsdien zijn er 200 schilderijen van Monnickendam gerestaureerd en meer dan 4000 werken gecatalogiseerd. Aan het stadsarchief van Amsterdam zijn 150 tekeningen geschonken.” Van Helden wilde maar aangeven dat veel werk is gered, en te zien is in een aantal musea in het land, waaronder niet de minste, zoals: Joods Historisch Museum, Teylers Museum in Haarlem, Rijksmuseum, en het eerder benoemde Stadsarchief Amsterdam.

Dat Museum Lunteren deze tentoonstelling over Martin Monnickendam heeft binnengehaald geeft wel aan dat haar ster rijzende is in museumland Nederland. 

Lees hier de online krant van deze week.