Tentoonstelling Fiep Westendorp geopend

LUNTEREN – In Museum Lunteren is vrijdagmiddag 5 juli de tentoonstelling over meester illustrator Fiep Westendorp geopend. De openingshandeling, het doorknippen van een lint, werd verricht door Gioia Smid (Fiep Westendorp Foundation) en Mirjam Boelaars. 

Voorafgaand aan de officiële opening kwam burgermeester René Verhulst aangereden in de Borgward vrachtwagen uit 1957.

In zaal Floor was er amper plaats voor de genodigden die op de opening van deze unieke expositie afgekomen waren. Een expositie over een van de bekendste Nederlandse illustratoren, Fiep Westendorp.

De sprekers hadden het over haar warme, speelse en humoristische stijl. Fiep bezat een artistieke bevlogenheid die zij combineerde met een grote maatschappelijke betrokkenheid. “Kortom, zij was een heel bijzonder mens”, aldus Giona Smid.

De Edese burgermeester benoemde haar levenslange samenwerking met die andere grootheid uit de Nederlandse literatuur, Annie M.G. Schmid. Deze kwam voort uit Fieps tekeningen in het naoorlogse Parool, waarin zij jarenlang de kinderpagina voor haar rekening nam.

Fiep Westendorp werd in 1916 geboren in Zaltbommel waar zij de toenmalige HBS afrondde, om vervolgens te kiezen voor de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch. Haar eindexamenstuk, waar ze een 10 voor kreeg, is op de tentoonstelling te zien.

Natuurlijk zijn in Museum Lunteren Fieps bekendste creaties te zien, Jip en Janneke, Puk en de Petterflet. Het zijn illustratieve persoonlijkheden die ook nu een glimlach van herkenning naar bovenhalen.                                              

 

Naast de tentoonstelling organiseert Museum Lunteren diverse activiteiten en workshops ook voor jonge bezoekers, zie de website: www.museumlunteren.nl.

Lees hier de online krant van deze week.