Onverhuld: Nepnieuws

Nieuws voor de strijders tegen nepnieuws. Gelukkig houden serieuze journalisten zich ook daar mee bezig. Met die strijd dus. Ik las er wat over in hun vakblad, Villamedia, van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). 

Maar eerst nog even wat anders.

Op Videoland bekeek ik de serie Máxima, niet omdat ik zo’n royalty fanaat ben, meer voor het tijdsbeeld en uit interesse of Jorge Zorreguieta nu wist van die Argentijnse juntamisdrijven of niet. Hij komt er bij de makers niet goed af (Máxima wel trouwens), het kon hem niet ontgaan zijn en zijn dochter beseft dat. Terechte dramatiek, want het blijft haar vader. 

Dan naar dat nepnieuws.

Na onderzoek door een hoogleraar naar het verleden van Jorge blijkt dat hij van de martelingen en slachtoffers op de hoogte geweest moet zijn en dan komt de bekende uitspraak van Willem-Alexander dat dit een mening is en geen feit. Terecht deed die uitspraak toen het nodige stof opwaaien.

Daarmee hebben we de meest gewiekste vorm van nepnieuws te pakken. Volgens de NVJ code is er een onderscheid tussen feiten en meningen. Regelmatig lees je in redactionele artikelen meningen die als feit worden gepresenteerd, zonder dat de lezer dit in de gaten heeft. En het is nauwelijks te weerleggen.

Het eerdere nieuws tegen nepnieuws is wat hoopgevender, alhoewel? Een basale is dat je aan online meningen niet dezelfde waarde moet toekennen als die van experts en wetenschappers. Maar, ja wie checkt als vluchtige lezer nog een bron, die vaak door social media dan toch al weggezet is als leugenachtig. Het andere nieuws is wat hoopgevender. Zeg pas iets over nepnieuws of ophef op social media (meestal gaat dat samen) als je echt iets toevoegt, anders versterk je het alleen maar. En het laatste nieuws is, ga niet mee in de hetze van desinformatie.

Het beste blijft toch het gezonde verstand, goed lezen, kennis te nemen van bronnen, want waarheid is gebouwd op feiten, onafhankelijkheid, evenwichtigheid en transparantie.

Lees hier de online krant van deze week.