Onverhuld: Kijk met je hart

“Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Als je een schip wilt bouwen, trommel dan geen mensen bij elkaar om voor hout te zorgen, orders te geven en het werk in te delen, maar roep in hen het verlangen wakker naar de uitgestrekte, eindeloze zee.”

Bovenstaande heb ik helaas niet zelf verzonnen, daarom staat het tussen aanhalingstekens. Het is een quote van de Franse schrijver Antoine de Saint- Exupéry, hij schreef het befaamde boek De Kleine Prins (80 miljoen exemplaren). Kijk verder dan je neus langs is, op z’n Nederlands gezegd.

Dat kijken met je hart heb ik diverse malen gezegd bij de herdenkingen op 4 mei. Als je dat niet doet zie je vandaag alleen een Jood, een Palestijn, een Rus, een Oekraïner, je buurman of je collega. En dan is vaak het oordeel, die deugt of niet, ik ben er voor of ik ben er tegen. Of ik ga mijn oordeel meteen op social media geven, ik ga de straat op en schreeuwen, barricaderen en vernielen of ik praat gewoon niet tegen mijn buurman. Dan weer terug naar Exupéry en het bouwen van een schip. Niet gaan zagen en timmeren, maar verlangen naar de zee. Lees; geen oorlog gaan voeren en je buurman en collega verketteren, verlangen naar vrede en een prettige relatie met je buren en met collega’s op het werk.

Voor u gaat zeggen dat ik de wereld aan het versimpelen ben. De kern van De Kleine Prins is dat het de schrijver zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid beschrijft. Hij laat de eenvoudige verstandigheid, bijna onschuld zien die volwassenen lijken te vergeten wanneer ze opgroeien. Het onbevangen kind, dat roept dat de keizer geen kleren aan heeft (vorige columns) en dan ziet iedereen het pas. Mijn oproep oordeel niet snel, kijk verder, beschadig niet lichtvaardig mensen voor eigen gewin. En houd voor ogen, en ook dat sprak ik bij de herdenkingen uit: ‘er waren veel slechteriken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar er waren miljoenen mensen die het goede deden door met hun hart te kijken’.

Lees hier de online krant van deze week.