Onverhuld: Het kan en moet anders

‘Orange the world’ kan u bijna niet ontgaan zijn. De toren van de Oude Kerk, het Raadhuis, de Concordia molen, viaduct de Poortwachter, kasteel Hoekelum, ze staan allemaal in de oranje schijnwerpers. En dat zoals elk jaar van 25 november de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen tot 10 december de Internationale Mensenrechtendag.

73% van de vrouwen maakt seksuele intimidatie mee. Bij Veilig Thuis hadden wij in het eerste halfjaar van 2024, 255 zorgmeldingen waarvan tientallen met geweld en veiligheid te maken hadden.

Dit zijn toch cijfers waar je niet stil bij kan blijven zitten. 

We zijn wakker, ‘Woke’ zoals dat heet. Zijn we ergens tegen of voor dat weten we dat met geschreeuw, actie, vernielingen en nog wel erger duidelijk kenbaar maken. Hulpdiensten zijn massaal op de been en de politiek is tegenwoordig in staat om er goed aan mee te doen in plaats van de rust te bewaren en de partijen uit elkaar te houden.

‘Orange the world’ is vreedzaam en massaal en elk jaar. Zo kan het dus ook. In mijn toespraak voor de initiatiefnemers in Ede, de Soroptimisten Ede en Bennekom & Beekdal zei ik dat het geweld tegen vrouwen iets is om je aan de weg vast te plakken of op de stoep van het Binnenhof te gaan zitten. 

Maar dit is een andere actie om mensen te laten merken dat dat dit geweld moet stoppen. Ik hoop dat dit het denken bij iedereen op gang helpt. In ieder geval heb je hier niet de discussie over de wijze van actievoeren. 

Want zo gaat het dan vaak. Woede, bijval, krantenartikelen en maatschappelijke discussie gaan dan over de vernielingen, gewonden, politie-inzet en nasleep. Als je pech hebt, of sommigen vinden geluk hebt, wordt je actie een politiek instrument. Alles ten koste van de zaak of de mensen waar je het voor doet.

Het kan en moet anders met actievoeren, het kan en moet anders met het geweld tegen vrouwen!

Lees hier de online krant van deze week.