Onverhuld: Worst

De inkt van mijn vorige column ‘Een naakt land’ was nog maar net droog of het Financieel Dagblad kopte: “Utrecht neemt noodmaatregelen tegen overbelast stroomnet.”

Waar ging het de vorige keer ook al weer over. Over vastgeroeste patronen, we doen het omdat we het altijd zo deden en niemand er iets van zegt. Tot dat kleine jongetje in dat sprookje roept dat de keizer geen kleren aan heeft en pas dan snappen we dat de norm of het gebruik doorgeslagen is.Door dat overbelaste stroomnet, technisch ook wel netcongestie genoemd kunnen we niet meteen alle ambities rond verduurzaming waarmaken. En de provincie Utrecht erkent dat nu. Dat is gedurfd, want de tegenreactie kan fors zijn. Dat je tegen klimaatambities bent, voor biomassa, voor Russisch gas en noem maar op. Voor zover ik kan nagaan is die tegenstroom er niet gekomen waardoor nu toch gasgeneratoren en hybride warmtepompen worden toegestaan en laadpalen op piektijden uitgezet kunnen worden. Het is dit of erger zoals stroomuitval, afschakelen van zonnepanelen of geen nieuwe aansluitingen. Nu niet ingrijpen betekent dat de overgang naar groene energie gevaar loopt, dat is het betoog van de provincie Utrecht. Patroon doorbroken, benieuwd hoe het verder loopt en wat er in Gelderland gaat gebeuren. Zijn we doorgeslagen, kan het nog anders.

Over Gelderland gesproken. Wij zijn natuurlijk bekend om de rookworst. In reclames zie je dan een onwaarschijnlijk gezin rond de tafel, sneeuw tegen het raam, haardvuur op de achtergrond. De Gelderse rookworst was en is een begrip. Dat heeft al eeuwen met de kwaliteit te maken. In Gelderland aten de varkens vroeger vooral plantaardig, eikels en rogge. Dat was hier voorhanden, in de andere provincies aten ze aardappelschillen en ander huishoudelijk afval. Vandaar volgens kenners de betere kwaliteit en vandaar Gelderse rookworst als merknaam. Niet omdat de fabriek in onze provincie stond of een communicatiemens dit bedacht had. Europa grijpt in. De rookworst wordt niet verboden, maar het aroma dat de rooksmaak geeft wel omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Dat zegt de EU-voedselwaakhond. Die mensen hebben ervoor doorgeleerd, het advies maar opvolgen lijkt mij. Trouwens wat u en ik er ook van vinden, ze worden dan niet meer met rooksmaak geproduceerd. Zijn we ook af van dat patroon met die obligate reclames.

Lees hier de online krant van deze week.