Onbegrijpelijke Schoonheid: De Fascinatie van Klaas Gubbels Koffiekannen en Kopjes

Willem de Frel

In de wereld van kunstenaars die het publiek fascineren met hun verbluffende werken, is Klaas Gubbels een naam die synoniem staat voor eenvoudige, maar toch diepgaande schoonheid. Zijn bekendheid strekt zich uit over decennia, waarbij zijn schilderijen van koffiekannen en kopjes een bijzondere plek innemen in de harten van velen die zijn werk tegenkomen. 

Mijn ontmoeting met Klaas Gubbels

Het is een warme zomerdag in de jaren tachtig. Galerie Indigo, aan de Notaris Fischerstraat in Ede, onder leiding van de gepassioneerde Ester Slagter, biedt een scala aan kunstwerken aan, van diverse kunstenaars die elk hun eigen verhaal vertellen. Voor een onwetende bezoeker lijkt het misschien een gewone dag, maar voor mij zal deze dag een blijvende impact hebben.

Ieder jaar kocht ik een kunstwerk, een schilderij of een sculptuur en ik werd aangetrokken door een schilderij dat opvalt in zijn eenvoud. Een Marlboro White achtergrond met daarop slechts in eenvoudige lijnen getekend een koffiepot met een kopje eronder, beide in indigo blauw. Dit werk, gesigneerd met de initialen “GB”, oefent een onverklaarbare aantrekkingskracht uit op mij. Het kon toch niet zo zijn dat ik dit schilderij in zijn verbluffende eenvoud mooi kon vinden? Ik deed als impulsief persoon een voor mij ongewoon voorstel. ‘Ester, geef mij een week, heb ik hetzelfde gevoel dan koop ik dit schilderij.’ Ester ging akkoord. Een week later is de aankoop een feit. De aankoop van dit werk markeert het begin van een ontdekkingsreis in de wereld van Klaas Gubbels. 

Wie is deze kunstenaar, en wat maakt zijn werk zo intrigerend?

Klaas Gubbels, geboren in 1934, is een Nederlandse kunstenaar die vooral bekend staat om zijn stillevens met koffiekannen, kopjes en tafels. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een minimalistische benadering, waarbij hij alledaagse objecten transformeert tot symbolen van diepe betekenis.Gubbels’ artistieke reis begon al vroeg. Hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en later aan de Academie voor Beeldende Kunst en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Zijn werk evolueerde door de jaren heen, maar de fascinatie voor alledaagse objecten bleef een constante in zijn oeuvre.

Zijn atelier, gelegen, vanuit Ede net voor Arnhem, is een toevluchtsoord waar hij zijn creatieve visie tot leven brengt. Hier dompelt hij zich onder in zijn werk, geïnspireerd door de eenvoud en de schoonheid van de alledaagse dingen om hem heen.De aantrekkingskracht van Gubbels’ werk ligt misschien in zijn vermogen om het alledaagse te verheffen tot iets buitengewoons. Zijn schilderijen van koffiekannen en kopjes lijken op het eerste gezicht simpel, maar bij nadere beschouwing onthullen ze een diepere gelaagdheid. Ze nodigen de toeschouwer uit om te reflecteren op de betekenis van alledaagse objecten in ons leven en de emoties die ze oproepen.

Terug naar die beslissende dag in Galerie Indigo, waar ik werd betoverd door het werk van Gubbels. Het is niet ongebruikelijk dat kunst ons op een onverklaarbare manier aantrekt. Soms is het niet nodig om de diepere betekenis van een kunstwerk volledig te begrijpen om ervan te genieten. Het kan simpelweg een gevoel van verwondering en vreugde teweegbrengen dat moeilijk in woorden te vatten is.

De aankoop van dat ene schilderij markeerde het begin van een liefdesaffaire met de kunst van Klaas Gubbels. Het werk hangt nu trots in onze slaapkamer. Een dagelijks ontwaken met het oog op dit schilderij kenmerkt de onbegrijpelijke schoonheid die kunst kan bevatten.In de loop der jaren heeft Gubbels talloze tentoonstellingen gehad in gerenommeerde musea over de hele wereld. Zijn werk is opgenomen in veel privécollecties en heeft lof gekregen van critici en kunstliefhebbers. In januari is Klaas Gubbels 90 jaar geworden en om dit te vieren heeft Museum Arnhem een tentoonstelling ingericht van zijn van zijn indrukwekkend oeuvre. Klaas Gubbels is een Arnhemmer en heeft zijn atelier op het Landgoed Lichtenbeek. Klaas Gubbels heeft ons geleerd dat schoonheid soms te vinden is in de meest alledaagse dingen. Zijn werk herinnert ons eraan om de wereld om ons heen met andere ogen te bekijken, om de schoonheid te zien die verscholen ligt in de kleine details van het leven. Klaas Gubbels: ‘Ik zit soms ontzettend lang te zeiken over een schilderij’. 

Als we naar een schilderij van Gubbels kijken, worden we uitgenodigd om even stil te staan, om te genieten van het moment en om te reflecteren op de betekenis van ons bestaan. En misschien, net zoals ik in Galerie Indigo, worden we aangetrokken door de onbegrijpelijke schoonheid van zijn werk, een schoonheid die ons blijft fascineren en inspireren, keer op keer.

Lees hier de online krant van deze week.