Museum Lunteren: expositie Wendelien Schönfeld

Henk de Rooy

LUNTEREN – In Museum Lunteren is een expositie gaande van houtsnedekunstenaar Wendelien Schönfeld. Zij heeft zich de complexe techniek van de kleurenhoutsnede eigen gemaakt. Zoals een tekenaar tekent op papier, zo gebruikt Wendelien de guts in het hout.
De gebruikte druktechniek doet denken aan de vroegere steendruk; voor de drukgang van elke kleur werd een nieuwe steen gemaakt. Voor elke kleur in haar prent gebruikt Wendelien een apart houtblok.
De expositie in Museum Lunteren is nog tot en met 19 april dit jaar te bezichtigen.

Gepolychromeerde beeldhouwkunst
Aan te raden is eerst de korte film over de werkwijze van Wendelien Schönfeld te bekijken. U krijgt een inkijk in haar werkwijze in haar atelier in Amsterdam. De complexe methode van de kleurenhoutsnede wordt op een prettige wijze verduidelijkt. Met dit gegeven in het achterhoofd is de rondgang langs de werken in Museum Lunteren toegankelijker geworden. Dit komt doordat u weet welke handelingen er nodig zijn geweest om tot het beoogde resultaat te komen.
De prenten aan de wand worden afgewisseld met houten, driedimensionale beelden. Hiertoe werd Wendelien geïnspireerd door de gepolychromeerde (veelkleurigheid) beeldhouwkunst uit de middeleeuwen. Het zijn beelden met een verhaal waarbij emotie haar rol speelt.
Ook met deze beelden is de link te leggen naar het werk aan de wanden. De overeenkomst is de speelsheid en de details van het kleurgebruik.

Ontdekkingsreis
Maak bij een bezoek aan een expositie of tentoonstelling eerst een rondgang langs de werken. Geniet van hetgeen de kunstenaar u presenteert. Probeer iets mee te krijgen van zijn gebruikte techniek. Hiermee krijgen de werken elk hun eigen verhaal en diepgang.
Een goede methode is enkele werken eruit te kiezen die u als bezoeker in eerste instantie aanspreken. Neem dan de tijd voor een ontdekkingsreis naar de gebruikte techniek en het verhaal dat het u vertelt. Een bezoek wordt dan zoveel waardevoller door het enthousiasme van het ontdekken.

Waterval aan licht
Bij het binnenkomen van de expositieruimte in Museum Lunteren valt de vrolijk makende frisheid van de kleurenhoutsneden op. Hoe rijk en gedetailleerd het werk van Wendelien is. Een voorbeeld hiervan zijn ‘Gang’ en ‘Trappenhuis’. Twee werken waarbij het heldere kleurgebruik je tegemoet spat. Fris en helder is ‘Trappenhuis’, waar een waterval aan licht door het dakvenster valt.
Neem er de tijd voor en ontdek de vele details die het herbergt. Let eens op de rechterwand van ‘Gang’ hoe het licht van buiten daarop is weergegeven. Het kan niet anders dan dat het een heldere, frisse zomerdag buiten is.

Gevierde schrijver
Deze gedetailleerdheid is terug te vinden in al haar werk, bijvoorbeeld in ‘Overijssel’. Met enkele minimale steken is een landschap in miniatuur weergegeven. Zie hoe rijk aan details het werk is. Je kunt je er maar moeilijk van losmaken.

Gun uzelf de tijd van het kijken en ontdekken bij ‘De redactie’. Het is een en al verstilde beweging. Het, deels, opstaande raam zorgt voor een frisse beweging in de ruimte en elk moment komt een al dan niet gevierde schrijver de trap op. De redactrice neemt nog een laatste keer haar aantekeningen door. Bloemen zorgen voor een kleurrijke tint in de kamer, waar boekenplanken doorbuigen vanwege het gewicht der boeken.

Wat ontdek ik nu weer?
De driedimensionale beelden verlevendigen de expositie. Let ook hier op de rijke details die Wendelien haar werk heeft meegegeven. Wat valt onder meer op bij de voerman en zijn paard die huiswaarts keren? De slaphangende leidsels. Zo fragiel en trefzeker als deze zijn.
Breng de drie badende en zonaanbiddende dames op een lijn en bezie hoe zij, op deze wijze afzonderlijk als ze zijn opgesteld, één lijn met elkaar vormen. Achterin de zaal houdt oma de wacht en beziet het geheel.
Ontdek ook het grappige mannetje. Een positie die voor ons mensen onmogelijk is, maar Wendelien laat zien dat wat onmogelijk is, bij haar niet aan de orde is.

Een bezoek aan de expositie van Wendelien Schönfeld is een zoektocht naar het antwoord op de vraag: Wat ontdek ik nu weer?

Museum Lunteren: Dorpsstraat 55 Lunteren. Openingstijden: zondag en maandag gesloten. Rest van de week: 13.30–16.30 uur geopend.

Lees hier de online krant van deze week.