Molenaar Eep Top geridderd

WEKEROM/LUNTEREN – De stadsmolenaar van Ede zou die dag, vrijdag 26 april, een lintje ontvangen. Of hij, Eep Top, ook maar wilde komen om daarbij aanwezig te zijn. Niets vermoedend ging Eep met zijn vrouw  naar De Reehorst waar de jaarlijkse koninklijke onderscheidingen in de gemeente Ede werden uitgereikt. Dat hij zelf het lijdende voorwerp, zoals hij het zelf verwoordde, zou zijn kwam in de verste verte niet bij hem op.

Praatjes opgedroogd

“Zelfs bij de balie, waar je je moest melden had ik nog niets door. Pas toen ik mijn dochter met haar vriend zag dacht ik wel: Wat moet die hier. Ja toen ik het podium op moest had ik het wel door. Het was heel leuk.”

Bij de Lunterse molen De Hoop was er ’s middags de ontvangst van de geridderde molenaar Eep Top. Daar had de Wekerommer weer zijn praatjes. Op het podium in De Reehorst waren deze voor even opgedroogd. “Hoefde er niet veel te zeggen. Dat deed iemand anders wel.”

Wandelende molenencyclopedie

In het persbericht van de gemeente Ede viel over de geridderde Eep Top te lezen: 50 jaar geleden, op de Nationale Molen dag, raakte Eep Top als 16-jarige jongen betrokken bij molen De Hoop in Lunteren. Niet lang daarna sloot hij zich aan bij het net opgerichte Gilde van Vrijwillige Molenaars. In 1987 werd hij een actief algemeen bestuurslid en lid van de opleidingscommissie, dit deed hij tot 2014. Hij verzorgt al sinds 1987 de theorie opleiding en de proefexamens voor de molenaars in opleiding. De heer Top wordt gezien als de wandelende molenencyclopedie van de provincie Gelderland. 

Molen De Hoop

Een groot deel van de huidige molenaars heeft zijn of haar kennis gekregen van de heer Top. Sinds 1994 is hij bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Gelderse Molen. Deze stichting stelt zich als doel de bevordering van het behoud en de in werking houden van de in Gelderland aanwezige wind, ros en waterradmolens. 

De heer Top is nog altijd hoofdmolenaar van molen De Hoop. Dankzij hem speelt de molen een belangrijke rol op feestdagen in Lunteren. Met zijn kennis en enthousiasme draagt hij bij aan de instandhouding van een bijzonder stuk cultuur erfgoed. 

Lees hier de online krant van deze week.