Mei fietsmaand

Mei komt eraan, dit is de beste maand voor je kind om te leren fietsen
Je weet vast niet meer wanneer jij hebt leren fietsen. Misschien nog wel hoe. Was het met één van je ouders die rustig naast je bleef lopen of was het je geduldige opa met alle tijd van de wereld? Een ding is zeker, fietsen verleer je nooit meer en eigenlijk kun je niet zonder. Maar wat nu vanzelfsprekend is, vond je ooit heel spannend en moeilijk. En dat is een goed uitgangspunt als je je eigen kinderen wil leren fietsen. En bedenk, het is net als met lopen en praten, het kost even wat tijd maar wel een goede investering.

Mei is een van de beste maanden om je kind te leren fietsen. Niet alleen omdat het beter weer is, en dus prettiger voor jullie beide. Ook omdat in mei de wereld er elke dag anders uitziet. Bloemen die opkomen of gaan bloeien, bomen in de bloesem, lammetjes in de wei. En dat is fijn. Want je kind is van nature nieuwsgierig en zal er in deze tijd dus graag met je op uit gaan.

Bij leren fietsen, en zeker bij leren fietsen zonder zijwieltjes, is er één ding heel belangrijk: je kind moet er aan toe zijn en het zelf willen. Het heeft namelijk geen enkele zin om te pushen, je zal eerder het tegendeel bereiken. Wel kun je het willen aanwakkeren door een mooie kinderfiets uit te zoeken. Eén met stoere kleuren waarbij je zoon zich gelijk een held voelt of die met lieve bloemetjes en een mandje voorop zodat je dochter zich een klein prinsesje waant.

Wanneer begin je?
Er is niet echt een vaste leeftijd waarop je kind moet leren fietsen. Gemiddeld zijn kinderen ongeveer vijf jaar oud maar soms fietst een peuter van 3 jaar ineens zonder zijwieltjes terwijl andere kinderen van 7 jaar het nog een beetje spannend vinden. Deze verschillen komen vanuit de ontwikkeling en motoriek die niet bij elk kind op hetzelfde tempo gaat. Daarnaast speelt dus de motivatie een grote rol. Ga je als ouders regelmatig met de fiets, zal je kind eerder gemotiveerd zijn om net als papa of mama ook zonder zijwieltjes te kunnen fietsen.

Hoe en wanneer je je kindje leert fietsen, hangt dus van jou en je kindje af. Belangrijk is wel dat de fiets waarop je kindje voor het eerst gaat oefenen, de juiste maat heeft. Als richtlijn kun je daarbij aanhouden dat een kinderfiets 12 inch goed is voor kinderen tussen de 3 en 4,5 jaar en een kinderfiets 16 inch voor kleintjes van 4 tot 6 jaar. Laat je kind goed op het zadel gaan zitten en kijk dan of het met platte voet op de grond kan. Stel anders het zadel iets lager in of start met een kleinere kinderfiets. Niet alleen is dit een richtlijn vanuit veiligheid maar ook om je kind meer vertrouwen te geven bij dit grote avontuur. Een fiets op de groei is dus geen goed plan.

Geduld
Heb jij vertrouwen en ben je geduldig, dan is de kans groot dat je je kind dat zal aanvoelen en zelf ook meer vertrouwen krijgt. Zo leert het makkelijker fietsen. Denk erover vooraf over na waar je gaat starten. Let daarbij op de veiligheid en kies het een straat met weinig verkeer of een groot autovrij terrein. Leer je kindje gelijk om vooruit te kijken te kijken naar de weg en niet naar het stuur of de trappers.  Ook een harde ondergrond is beter om te starten. Je kind kan dan meer vaart maken, waardoor hij beter zijn evenwicht kan bewaren.

Is het fietsen met zijwieltjes onder controle, dan kun je de zijwieltjes iets omhoog te zetten. Door het wiebelen moet je kind nu meer balanceren. De wieltjes raken alleen nog de grond als de fiets bijna dreigt om te vallen. Een mooie tussenstap waardoor je niet dagenlang krom achter de fiets loopt.

Is het dan zover, loop dan de eerste keren wel altijd even mee. Je kunt de eerste stappen ook de bagagedrager losjes vasthouden. Je kind voelt zich dan net even wat veiliger. Gaat het goed dan laat je even los. Overleg dat wel en maak er korte momentjes van. Laat dan steeds iets langer los, totdat je kind alleen fietst. Leg het moment vast op foto of film. Leuk voor later.