Marcel Nieuwkerk: stijgende vraag naar accu’s
REGIO – Marcel Nieuwkerk is al 11 jaar actief in de zonnepanelen branche. Zijn bedrijf, Nieuwkerk Consultancy, gelegen aan de Zonneoordlaan in Ede, heeft inmiddels meer dan 600 installaties uitgevoerd, van kleine woningen tot grotere projecten zoals scholen en mkb-bedrijven. Hij is gespecialiseerd in zonnepanelen, maar de laatste tijd merkt hij dat er een groeiende vraag is naar accu-opslag.
“Waar we vroeger alleen zonnepanelen plaatsten, zien we nu steeds vaker dat klanten ook interesse hebben in energieopslag, zoals thuisbatterijen,” vertelt Marcel. “Ik heb inmiddels zo’n 10 accu-installaties geplaatst, en dit aantal neemt toe. Het is duidelijk dat mensen niet alleen energie willen opwekken, maar deze ook willen opslaan en zelf gebruiken wanneer dat nodig is.”
Marcel werkt voornamelijk met het merk SolarEdge, een bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve benadering van zonne-energie. SolarEdge biedt een geïntegreerd systeem waarbij zonnepanelen, omvormers, accu’s en laadpalen naadloos samenwerken, wat zorgt voor optimaal rendement. “SolarEdge werkt met slimme optimizers per paneel. Dit betekent dat we het maximale rendement per paneel kunnen realiseren, zelfs wanneer een deel van het dak in de schaduw ligt,” legt Marcel uit. “Bijvoorbeeld als er een dakkapel is die schaduw op een aantal panelen werpt, dan heeft dat geen invloed op de andere panelen. Dit is een enorm voordeel.”
Het systeem van SolarEdge biedt ook de mogelijkheid om zonnepanelen en accu’s te koppelen aan slimme apparaten in huis, wat zorgt voor nog meer efficiëntie. Dit geïntegreerde systeem maakt SolarEdge voor Marcel de beste keuze, omdat hij zeker weet dat alles goed samenwerkt en het maximale rendement oplevert.
Salderingsregeling
Door de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 kun je niet langer al je zelf opgewekte zonne-energie volledig verrekenen met je verbruik. Dit heeft gevolgen voor de vergoeding die je krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. In plaats van volledige vergoeding van je teruglevering tegen het tarief van je energieverbruik, ontvang je een lagere vergoeding. Doordat pieken in opwek niet altijd gelijk zijn aan pieken in consumptie, is het onmogelijk om al je opgewekte energie direct te verbruiken, en dus teruglevering volledig te voorkomen – tenzij je jouw opgewekte stroom opslaat in een thuisbatterij om op een later moment te gebruiken.
Handel
Een energiebedrijf dat zich bijna volledig richt op dynamische contracten is Frank Energie, waarbij je betaalt voor wat de energie op dat moment waard is. “Bij Frank Energie kan jouw batterij niet alleen worden ingezet voor eigen verbruik, maar ook voor de handel op verschillende energiemarkten.
Dit betekent dat je als consument niet alleen je opgewekte energie kunt opslaan, maar ook nog eens geld kunt verdienen door je batterij te laten terugleveren op momenten met hoge prijzen,” legt Frenk Nijenhuis, partnership manager bij Frank Energie uit. “Ons systeem maakt het mogelijk om je overtollige energie terug te leveren aan het net wanneer de prijzen hoog zijn, en juist op te laden wanneer de prijzen laag zijn. Hierdoor is het mogelijk een mooi resultaat te halen – allemaal automatisch.”
Samenwerking
Met een slimme, geïntegreerde app van Frank Energie, die nauw samenwerkt met de zonnepanelen en accu’s van SolarEdge, kun je de accu’s en zonnepanelen zo instellen dat je altijd maximaal profiteert van de fluctuerende energieprijzen. “Je accu is zo ingesteld dat er altijd een gedeelte overblijft voor noodvoorzieningen en eigen gebruik. Het resterende gedeelte kan worden verkocht op de energiemarkt wanneer de prijzen het gunstigst zijn,” legt Marcel uit.
De samenwerking tussen Nieuwkerk Consultancy, SolarEdge en Frank Energie laat zien dat de energiemarkt zich snel ontwikkelt. Door zonnepanelen te combineren met slimme opslagoplossingen en de mogelijkheid om energie te verhandelen, krijgen consumenten meer controle over hun energieverbruik.
Niet alleen kunnen ze hun eigen opgewekte energie opslaan, maar ze kunnen ook profiteren van de energiemarkt, wat zorgt voor lagere kosten en een duurzamer energiegebruik.
De toekomst van energie lijkt dus steeds meer in handen van de consument te komen, waarbij slimme technologieën zoals zonnepanelen en energieopslag centraal staan in de energietransitie.
Lees hier de online krant van deze week.