Lunteraan Henk van Middendorp over zijn bedrijf Nedlandic

REGIO – Begin van de eeuw begon Lunteraan en voormalig kalverhouder Henk van Middendorp met het importeren van paardenspullen uit China. Zo’n twintig jaar later is hij een gevestigde naam en bedient hij de wereldwijde markt.

Henk kwam vaak in het restaurant Silver River, de eigenaar Chao Ping Ma vroeg Henk mee om in China naar handel te gaan kijken. Bert Bunt was bij Henk aan het werk en Henk vertelde hem daarover. Toen zei Bert: “kijk in China eens naar paardendekens en paardendekjes. Die zijn daar goedkoop.” 

“Toen ben ik samen met Chao Ping Ma van Silver River naar China gereisd. En zo is de handel in ruitersport artikelen en agrarische producten begonnen,” verteld Henk over het begin van zijn bedrijf.

Kunststof hindernissen

Hier werd de basis van zijn bedrijf gelegd. Maar het begon pas echt hard te gaan toen hij met zijn vrouw voor een tweede reis naar China ging. In eerste instantie verwachtte hij bij een megabeurs aan te komen, maar het bleek een hele kleine hal te zijn. “Ik kwam hier een Zweedse man tegen die vroeg of ik dealer van zijn product wilde worden,” vertelt Henk, over de ontmoeting die de koers van zijn bedrijf voorgoed zou veranderen. 

Het product waar de Zweed het over had werd in Nederland nauwelijks gebruikt. “In de paardensport werd eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van staal en hout. Terwijl onze hindernisproducten hoofdzakelijk van kunststof zijn.”

Dat dit product juist in de Noordelijke landen zijn grondslag kent, komt door het klimaat dat daar heerst. “Dit kan je gewoon de hele winter buiten laten staan. En zelfs in Zweden haal je ze in het voorjaar uit de sneeuw en is er niks aan de hand. Dat is bij staal en hout wel anders,” legt Henk uit. “Daarnaast is het ook nog eens heel duurzaam,” vult dochter Gerjanne aan, die al meer dan tien jaar een vaste waarde is in het bedrijf.

Wereldwijd

Het product sloeg aan en inmiddels leveren ze wereldwijd. Een paar jaar geleden hebben ze zelfs aan groot evenement in Tokio geleverd. “We mogen het evenement niet noemen, omdat de naam beschermd is, maar als je Tokio zegt dan weet iedereen het wel,’ vertelt Henk glimlachend. Daarnaast hebben ze laatst voor het RTL 7 programma ‘De wereld van de Paardensport; opnames gehad, dat op zondag 3 juli om 12:30 wordt uitgezonden.

“We bedienen het hele segment. Van professionele- tot hobbyruiters. We hebben een webshop maar mensen zijn ook van harte welkom om langs te komen, want dat laagdrempelige contact vinden we heel belangrijk.” Het meeste personeel komt uit de omgeving en heeft een passie voor de paardensport, ook al is dat zeker geen pré om hier te komen werken, benadrukt Henk.

“Het is een heel leuk team en iedereen staat voor elkaar klaar. Redt het magazijn het niet met het werk, dan springen wij van kantoor bij om een handje te helpen” vertelt medewerker Iris van den Berg, die er met veel plezier werkt. 

Mocht je er willen werken of meer informatie willen? 

Kijk dan op de website: www.nedlandic.nl of kom gewoon langs aan de Walhuisweg 20c in Kootwijkerbroek.

Lees hier de online krant van deze week.